Οικοαυτάρκεια

Οικοαυτάρκεια Ανταλλαγή


5η Πανθεσσαλική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών

2Η 5η Πανθεσσαλική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου από τις 11:00 – 14:00 στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου στο Νομό Λάρισας.

Τη γιορτή διοργανώνουν η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου και το Πελίτι.

Η γιορτή περιλαμβάνει ανταλλαγή και προσφορά σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών, καθώς και σχετικές ομιλίες και ενδιαφέροντα εργαστήρια.

Επίσης σε υπαίθριο χώρο της Μονής, παραγωγοί και χειροτέχνες θα έχουν τη δυνατότητα να

H Ανθήλη είπε ναι στην... Βιταληά

Οικοαυτάρκεια και Παραδοσιακή Διατροφή

Vitalia vs HumburgerΜε επιτυχία ανώτερη του αναμενόμενου ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στην Ανθήλη Λαμίας η ημερίδα της ΒΙΟΖΩ, με τίτλο: «Βιταληά vs Χάρμπουργκερ». Δεκάδες κάτοικοι της περιοχής επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα, με φόντο την κρίση και την πλειάδα διατροφικών σκανδάλων της εποχής μας.

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο – αφιέρωμα στους τέσσερις βασικούς πυλώνες της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής (σταφύλι – κρασί, σιτάρι – ψωμί, ελιά – λάδι,  πρόβειο γάλα – φέτα), και την πορεία τους στους αιώνες.

Το σπάνιο φωτογραφικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό αυτό πρόσθεσε

ΟικοΑυτάρκεια και Παραδοσιακή Διατροφή

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Vitalia vs Humburger

Θα είναι ιδιαίτερη η χαρά μας να σας συναντήσουμε στην εκδήλωση, που διοργανώνει η ΒΙΟΖΩ με θέμα:

ΟικοΑυτάρκεια και Παραδοσιακή Διατροφή

FestivalΚυριακή 13 Οκτωβρίου στις 1 το μεσημέρι.

2ο Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας

Monsanto, McDonalds, Coca-Cola, Condex Alimentarius... Παγκόσμιοι διατροφικοί κίνδυνοι που μπαίνουν καθημερινά στη ζωή μας, κερδοσκοπούν σε βάρος μας ταΐζοντάς μας με «νόμιμα» δηλητήρια.

Βιταληά vs Hamburger

Η λύση έρχεται από τα παλιά με όχημα την σοφία των προγόνων μας. Με την επιστροφή μας στην παραδοσιακή διατροφή, στην «μεσογειακή δίαιτα» και αξιοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία, μπορούμε να ελέγξουμε την διατροφή μας και να ενισχύσουμε την υγεία μας.

Ας αναζητήσουμε το πώς στην εκδήλωση συζήτηση που διοργανώνει η ΒΙΟΖΩ την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 1 το μεσημέρι στα

2ο Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας

festival11, 12 και 13 Οκτωβρίου 2013 στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ελληνικού, πρώην Αεροδρόμιο

Ενώ γύρω μας γκρεμίζονται τα θεμέλια του παρελθόντος, εμείς ποτίζουμε τα λουλούδια που φυτρώνουν στα συντρίμμια

Στην Ελλάδα της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης όπου έχουν εκμηδενιστεί οι κοινωνικές δομές και απειλούνται τα συλλογικά αγαθά, η ανεργία και η οικονομική δυσχέρεια αποτελεί την πραγματικότητα για πολλούς από εμάς. Οι βασικοί υπεύθυνοι σφυρίζουν αδιάφορα και η σάπια υπόσχεση της μαγικής ανάπτυξης κρατάει καλά ακόμα. Δεν προτιμούμε όμως όλοι να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να περιοριζόμαστε στους αφορισμούς. Αντίθετα ολοένα και περισσότεροι συμμετέχουμε ενεργά σε ομάδες και δίκτυα αλληλέγγυας, ανταλλακτικής ή συνεργατικής οικονομίας, δίνοντας πνοή σε έναν

Οικοαυτάρκεια και Παραδοσιακή Διατροφή

Vitalia-PavlianiΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Θα είναι ιδιαίτερη η χαρά μας να σας συναντήσουμε στην εκδήλωση, που διοργανώνει η ΒΙΟΖΩ με θέμα:

Βιταληά  vs  Hamburger

Στα πλαίσια της δράσης της Για Την Ανάδειξη Και Διατήρηση Του

Απευθείας επαφή Καταναλωτή - Παραγωγού και Ιδιοπαραγωγή

chimikaΣχεδόν Μηδενική Εμπιστοσύνη των Καταναλωτών στα Χημικά των Τροφίμων και Καλυντικών!

Αποδεικνύει επίσημη έρευνα της ΕΕ

Ξυπνήσαμε. Ας είναι καλά οι μελισσούλες (ακούραστες φωνές επιστημόνων και οργανώσεων) που μας τσίμπησαν και μας έβγαλαν από τον λήθαργο της πληρωμένης παραπληροφόρησης, ταράζοντας τις συνειδήσεις μας με τεκμηριωμένες αλήθειες.

Αυτό που μένει τώρα είναι το άγχος να δώσει τη θέση του στην καταναλωτική αναθεώρηση. Να μάθουμε -με άλλα λόγια- να επιλέγουμε τα λίγα και καλά, για να μην πέσουμε σε μόνιμη νάρκη, αυτή τη φορά, από τα φερόμενα ως οικονομικότερα αλλά πλούσια σε χημικά, σκευάσματα των εργαστηρίων.

Η πραγματικά οικονομική και ποιοτική λύση είναι η

Ένας εφευρέτης στην απομόνωση!

kalogerakis

Μιχάλης Καλογεράκης: έχω πάρει διαζύγιο από την Δ.Ε.Η. και τα πρατήρια καυσίμων!

Ο λόγος για έναν εφευρετικό Κρητικό, ο οποίος, εδώ και 18 χρόνια, έχει πάρει διαζύγιο από την Δ.Ε.Η. και τα πρατήρια καυσίμων! Έναν ιδιοφυή εφευρέτη ηλεκτρονικό μηχανικό, που θα μπορούσε (και θα έπρεπε) να ηγείται κάποιων επιδοτούμενων προγραμμάτων τεχνολογίας και έρευνας του Πολυτεχνείου αλλά, όπως κατά κανόνα συμβαίνει σ' αυτές τις περιπτώσεις, ζει άνεργος και απομονωμένος με την οικογένειά του στο χωριό Χάνι Κοκκίνη, λίγο έξω απ' το Ηράκλειο.

Αυτό είναι, άλλωστε, το τίμημα που πληρώνουν σ' αυτή τη χώρα όσοι ξεχωρίζουν και υπερβαίνουν τη μετριότητα...

ΟικοΑυτάρκεια - Φτιάχνω Μόνος μου!

Fisiki_kaliergiaΕργαστήριο Φυσικής  Καλλιέργειας το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013 από τις 9.00 το πρωί

Μπορούμε να Πάρουμε Τη Ζωή Στα Χέρια Μας!

Θα δημιουργήσουμε με σβώλους ένα λαχανόκηπο Φυσικής Καλλιέργειας που δεν απαιτεί βοτάνισμα, φυτοφάρμακα, λίπασμα είτε όργωμα!

Το Αυτοδιαχειριζόμενο Κάμπινγκ Βούλας μας καλεί στο εργαστήριο Φυσικής Καλλιέργειας με τον Παναγιώτη Μανίκη στο χώρο του. Και

Μεγάλο το ενδιαφέρον για την ΟικοΑυτάρκεια

Lamia2 Απευθείας Συναλλαγή Καταναλωτή -Παραγωγού

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα - συζήτηση για την Οικιακή Ανακύκλωση και την Απευθείας Συναλλαγή Καταναλωτή -Παραγωγού που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λαμιέων, με πρωτοβουλία της ΒΙΟΖΩ σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων του Δάσους. Εισηγητής ο Γιωργάκης Κωστής, Πρόεδρος του ΔΣ της ΒΙΟΖΩ. 

Παράλληλα, στον προθάλαμο της αίθουσας υπήρχε έκθεση βιολογικών προϊόντων, και ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων και άγριων αμπελιών.

Όπως τονίστηκε με την ΟΙΚΟ-ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ μπορούμε όλοι να συμβάλουμε τόσο στην οικιακή οικονομία όσο και στη προστασία του περιβάλλοντος α) με την Οικιακή Ανακύκλωση και Επαναχρησιμοποίηση των αγαθών β) την Άμεση συνεργασία παραγωγού καταναλωτή με την «Ομαδικά υποστηριζόμενη Βιολογική Γεωργία» και

ΟικοΑυτάρκεια

OikoAftarkiaΟικιακή Ανακύκλωση

Άμεση Συναλλαγή Παραγωγού – Καταναλωτή

Το κάλεσμά μας δεν σε αφορά…

Αν δεν νοιάζεσαι για το περιβάλλον.

Αν αδιαφορείς για το μέλλον του πλανήτη και των παιδιών.

Και πάνω από όλα αν χρειάζεσαι κάποιον υπηρέτη να ανακυκλώνει ή να θάβει τα απορρίμματα του σπιτιού σου, ρυπαίνοντας τα νερά, το έδαφος και τη φύση συνολικά.

Αν τα περιμένεις όλα έτοιμα στο... πιάτο, από τους κερδοσκόπους αποδεχόμενος τη χαμηλή ποιότητα σε υψηλή τιμή...

Αν όλα τα παραπάνω δεν σε εκφράζουν τότε έλα στην εκδήλωση που οργανώνει η ΒΙΟΖΩ σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων του Δάσους, στα πλαίσια

Δεν είμαστε ζητιάνοι!

trofimaΟικοΑυτάρκεια και Ανταλλαγή!

Tο οικονομικό αδιέξοδο και η απελπισία μιας διαρκώς αυξανόμενης μερίδας πολιτών στην Ελλάδα των Μνημονίων, χώρεσε χθες σε μια φωτογραφία που μέσω της Guardian έκανε το γύρο του κόσμου. Μια φωτογραφία ακόμα... για το άλμπουμ των κυρίαρχων της νέας τάξης πραγμάτων που έκαναν στην Ελλάδα το πρώτο μεγάλου βεληνεκούς κοινωνικοοικονομικό πείραμα!

Συνωστισμός και τραυματισμοί στην αυγή του 2013 για μια

ΝΑΙ, Μπορούμε Ομαδικά και Τοπικά!

ArchonΑπό την Τοπική Κοινωνία της Φλώρινας και με Ανακυκλώσιμα Υλικά Κατασκευάστηκαν Αεροπλάνα!

Η Πρώτη Ελληνική Αεροπορική (εν δυνάμει) Βιοτεχνία!

Δεν έχει όρια η Πρωτοβουλία, οι Δυνατότητες και η Εφευρετικότητα των τοπικών Κοινωνιών. Σήμερα μπορούμε να ζήσουμε όλοι πολύ καλά αρκεί να στηριχτούμε στην ομάδα μας και στις δυνάμεις μας. Η μεγάλη επιβεβαίωση των δυνατοτήτων των τοπικών Κοινωνιών και των Ομάδων, ήρθε με την κατασκευή από

Μοιραστείτε – Χαρίστε - Ανταλλάξτε!

Ανακυκλώνουμε, δεν πετάμε, επαναχρησιμοποιούμε, μεταποιούμε, μαγειρεύουμε, φυτεύουμε, Ζούμε, διασκεδάζουμε, συνυπάρχουμε ανακαλύπτοντας ξανά την αξία των αγαθών!

KAEPETI

Δίκτυο Εναλλακτικής οικονομίας Ιεράπετρας «Καερέτι»:

«Το 2012 πάνω από 90 περιοχές της χώρας θα συναλλάσσονται με κοινωνικό νόμισμα, δηλαδή ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών»

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στο -πρώτο- πανελλαδικό τριήμερο εναλλακτικής οικονομίας που πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα, από την

Μετατρέπουν Αυτοκίνητα σε Ηλεκτροκίνητα!

MytiliniΔυο Αδέλφια Από Τη Μυτιλήνη Μετατρέπουν Βενζινοκίνητα Αυτοκίνητα Σε Ηλεκτρικά

Σε «πρωτεύουσα» του ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ελλάδα μετατρέπεται η Μυτιλήνη μέσω της δουλειάς δύο αδελφών, του Κώστα και του Τάσου Κόρακα, που μετατρέπουν βενζινοκίνητα αυτοκίνητα σε ηλεκτρικά.

Στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που υλοποιείται μαζί με την Περιφέρεια Αττικής, τα δυο αδέλφια μετέτρεψαν ήδη ένα

Kατασκευή φωτοβολταϊκών πλαισίων

fotovoltaikaΣεμινάριο "Αυτόνομα συστήματα Ι:

Κατασκευή Φωτοβολταϊκών Πλαισίων"

Κολεκτίβα Νέα Γουινέα 12 και 13 Νοεμβρίου 2011

Τα αυτόνομα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για οικιακές εφαρμογές, είναι μικρά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που δεν είναι συνδεδεμένα στο κεντρικό δίκτυο διανομής και παράγουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές όπως η ηλιακή ακτινοβολία, το τρεχούμενο νερό και ο άνεμος.

Το εργαστήριο αυτοδιαχείρισης της ενέργειας διοργανώνει ένα κύκλο σεμιναρίων κατά την διάρκεια του οποίου θα μελετηθεί

Σεμινάριο παρασκευής σαπουνιου

sapouniΚυριακή 06/11/11, 11:00-19:00

Μεσα από την ιστορία του σαπουνιου θα προσεγγισουμε τις διαφορετικές μεθόδους πασασκευής και χρήσης. Θα εξηγήσουμε τη χημεία της σαπωνοποιησης και τη σημασία του pH. Θα μελετήσουμε τις ιδιότητες των ελαίων που χρησιμοποιούνται στη σαπωνοποιηση και τις ιδιότητες που προσδίδουν στο σαπούνι που προκυπτει. Παρασκευάζοντας σαπούνι θα πειραματιστούμε με διαφορετικά χρώματα υφές και αρώματα χρησιμοποιώντας