ΒΙΟΖΩ η ασπίδα και το δόρυ των «Κοινοτήτων»

Ανοιχτή επιστολή του απερχόμενου προέδρου της ΒΙΟΖΩ προς τα μέλη και τους φίλους της Ένωσης.


ΒΙΟΖΩ η ασπίδα και το δόρυ των «Κοινοτήτων»

Μια νέα περίοδος ανοίγεται μπροστά στην ΒΙΟΖΩ. Θα παραμείνει μόνο «σωματείο» ή θα μετατραπεί και σε κίνημα «Κοινοτήτων»;

Αθήνα, 2-6-2007

Αύριο Κυριακή και μεθαύριο Δευτέρα γίνονται οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της ΒΙΟΖΩ (δες www.biozo.org).

Η ΒΙΟΖΩ μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει πλούσια δράση, στο βαθμό των δυνατοτήτων και της διαθεσιμότητας, που έχουν τα μέλη του ΔΣ. Ασχολήθηκε με τα βιολογικά προϊόντα, τα μεταλλαγμένα, την ποιότητα στα τρόφιμα, τα δάση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τους ελεύθερους χώρους, τα νομοσχέδια για τα τρόφιμα, για τις βιολογικές λαϊκές αγορές, για τους καταναλωτές και συμπαραστάθηκε στα κινήματα των πεζών, των ποδηλατών κλπ. Τα προβλήματα και τα μέτωπα που καθημερινά ανοίγει η κερδοσκοπία είναι πάρα πολλά και δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν από ένα ΔΣ. Το απερχόμενο ΔΣ της ΒΙΟΖΩ αποτελείται από εθελοντές εργαζόμενους, που διαθέτουν τον ελεύθερό τους χρόνο, την σκέψη τους και το είναι τους στις δράσεις της Ένωσης.

Η ΒΙΟΖΩ είναι σωματείο, που σημαίνει ότι ο κάθε καταναλωτής μπορεί να γίνει μέλος είτε το θέλει το ΔΣ είτε όχι, αρκεί να αποδεχτεί το καταστατικό της και να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. Επίσης έχει τα ίδια απολύτως δικαιώματα και δεν μπορεί να ψηφίσει άλλος γι αυτόν, η ψήφος δεν μεταβιβάζεται. Τα σωματεία ήταν η μεγαλύτερη κατάκτηση των περασμένων αιώνων.

Σήμερα η ενημέρωση και συνειδητότητα των ανθρώπων έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που άρχισαν να δημιουργούνται ήδη ομάδες με κοινότητα απόψεων για την αντιμετώπιση των κοινών ζητημάτων, όπου όλοι ασχολούνται με τα προβλήματα αυτά ισότιμα χωρίς αρχηγούς, διοικητές και διοικητικά συμβούλια. Και όλοι συμμετέχουν στις δράσεις αυτών των ομάδων. Αυτές τις ομάδες τις ονομάζω «Κοινότητες» των ζητημάτων.

Άραγε θα μπορέσει η ΒΙΟΖΩ να μετασχηματιστεί σε ασπίδα και σε δόρυ αυτών των Κοινοτήτων, αξιοποιώντας τις δυνατότητές, που της δίνουν οι νόμοι σαν Ένωση Καταναλωτών; Αυτό θα εξαρτηθεί από την δύναμη, που θα δώσεις στην ΒΙΟΖΩ στις εκλογές και μετά από αυτές με την συμμετοχή σου.
Γιωργάκης Κωστής