500 επιστήμονες για την αλλαγή του κλίματος

Σειρήνα συναγερμού από 500 επιστήμονες για την αλλαγή του κλίματος

http://news.kathimerini.gr/, 04/02/2007

Δέκα χρόνια έχουν απομείνει στην ανθρωπότητα για να αντιμετωπίσει το «φαινόμενο του θερμοκηπίου». Η προειδοποίηση των 500 διακεκριμένων επιστημόνων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος είναι σαφής. «Αν η προηγούμενη έκθεση (του 2001) αποτελούσε έκκληση για αφύπνιση, η φετινή αποτελεί σειρήνα συναγερμού!», αναφέρουν. Απαισιόδοξοι; Κι όμως υπάρχει το αισιόδοξο μήνυμα: Προλαβαίνουμε! Αρκεί η ανθρωπότητα να κινητοποιήσει το σύνολο των κοινωνικών, οικονομικών και τεχνολογικών δυνάμεών της. Σήμερα δεν υπάρχει χρόνος για λόγια, για προκαταλήψεις, ακόμα και για υπονόμευση της επιστημονικής έρευνας, ώστε να συγκαλυφθεί η επιτακτικότητα του προβλήματος. Όπως έκανε ο Λευκός Οίκος, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις σε Αμερικανούς επιστήμονες για να τροποποιήσουν τις ανακοινώσεις τους.

Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8-4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, σε σχέση με την περίοδο 1980-1999, σύμφωνα με την προχθεσινή έκθεση των επιστημόνων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPPS), που συνεδρίαζαν επί τέσσερις μέρες στο Παρίσι. Ταυτόχρονα, καθώς οι τιμές αυτές αντιπροσωπεύουν τον μέσο όρο, δεν αποκλείονται και μεγαλύτερες άνοδοι της θερμοκρασίας. Ας σημειωθεί ότι μια άνοδος 2 βαθμών θεωρείται το τελευταίο ανεκτό όριο, πριν απορυθμιστεί πλήρως το κλίμα, με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της IPPS, η μέση θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά 0,74 βαθμούς Κελσίου.

Η στάθμη των θαλασσών αναμένεται να ανέβει από 18 εκ. έως 59 εκ. μέχρι το τέλος του αιώνα, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στις παράκτιες ζώνες.
Η Επιτροπή ενίσχυσε την πεποίθησή της ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες ευθύνονται για τον πυρετό της Γης σε βαθμό 90%, έναντι 66% που είχαν εκτιμήσει στην προηγούμενη έκθεση (2001). Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η IPPS δέχεται μεγάλες πιέσεις -κυρίως από την Ουάσιγκτον- να κάνει πιο αβέβαιες τις εκτιμήσεις της. Άρα πολλές από τις διαπιστώσεις αποτελούν ένα μετριοπαθές επίπεδο συμφωνίας.

Η έκθεση πάντως θεωρεί «πολύ πιθανόν, τα κύματα καύσωνα και οι ισχυρές βροχοπτώσεις να γίνονται όλο και πιο συχνά», όπως και οι τροπικοί κυκλώνες και τυφώνες. Ο χρονικός ορίζοντας της διαταραχής του κλίματος είναι τεράστιος: φθάνει τη μια χιλιετία!
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100050_04/02/2007_...