«Κτηματολόγιο, χωρίς δασικούς χάρτες ; »

«Κτηματολόγιο, χωρίς δασικούς χάρτες ; »

http://news.kathimerini.gr/, 16/03/2007
Τανια Γεωργιοπουλου

Λανθασμένη και τελικά αναποτελεσματική κρίνει τη μεθοδολογία σύμφωνα με την οποία θα υλοποιηθεί το έργο της «Οριοθέτησης Δασών και Δασικών Εκτάσεων» όπως αυτό έχει προκηρυχθεί από τη Κτηματολόγιο Α. Ε. το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ). Όπως εξηγεί, στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ κ. Φώτης Φασούλας «το έργο που προκηρύσσει η ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α. Ε. δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τους δασικούς χάρτες. Είναι ένα προϊόν άχρηστο που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη δασική υπηρεσία ως εργαλείο για την προστασία των Δασών και Δασικών εκτάσεων». «Ούτε βέβαια μπορεί να αποτελέσει το υλικό πάνω στο οποίο θα στηριχθούν στη συνέχεια οι δασικές υπηρεσίες, ώστε να καταρτίσουν το δασολόγιο», προσθέτει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΕΩΤΕΕ που συνεδρίασε, προκειμένου να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα, με ανακοίνωσή του συμπληρώνει ότι οι προδιαγραφές εκτέλεσης του έργου της κατάρτισης των δασικών χαρτών πρέπει να καθοριστούν σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μάλιστα το ΓΕΩΤΕΕ προτείνει εναλλακτικά με τα προβλεπόμενα για το συγκεκριμένο έργο κονδύλια, να πραγματοποιηθεί μια από τις παρακάτω δράσεις.
-Προσαρμογή των παλαιότερα συνταχθέντων κτηματικών χαρτών

-Τη σύνταξη πρόδρομων δασικών χαρτών (δηλαδή προσωρινών) για τους τρεις νομούς της χώρας που υπάρχουν έντονα προβλήματα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική
-Τη σύνταξη πρόδρομων χαρτών για κάποιες περιοχές Natura 2000
-Να απεικονιστούν τα δάση, οι δασικές εκτάσεις και οι λοιπές εκτάσεις του 1945 σε όλη την επικράτεια.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_16/03/2007_219723
Copyright: http://www.kathimerini.gr