Πρωτοβουλία φορέων και πολιτών

Πρωτοβουλία φορέων και πολιτών κατά της αναθεώρησης των άρθρων 24,117 και 100 του Συντάγματος

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2007

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, (πέντε μόλις χρόνια από την προηγούμενη αναθεώρηση), της κυβερνητικής πρότασης αναθεώρησης των άρθρων του συντάγματος 24 και 117 , η οποία θα οδηγήσει στην κατάργηση της προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων που αποψιλώθηκαν πριν το 1975 και του άρθρου 100,που αφορά στην κατάργηση του συνταγματικού ελέγχου, που ασκείται κυρίως από το Συμβούλιο της Επικρατείας και στην καθιέρωση Ειδικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, εξαρτημένου από την πολιτική εξουσία.

Με την προτεινόμενη αναθεώρηση περιορίζεται δραματικά το ποσοστό των προστατευόμενων δασών, τα δάση γίνονται αντικείμενο χωροταξικού σχεδιασμού, με συνέπεια την οικοπεδοποίησή τους από μικρά και μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Αυτό που επείγει δεν είναι η αναθεώρηση του άρθρου 24 αλλά η εφαρμογή της ρύθμισης που προβλέπει τη σύνταξη εθνικού Δασολογίου . Η Ελλάδα αποτελεί μοναδική περίπτωση χώρας που αναθεωρεί το Σύνταγμά της ,όχι για να επεκτείνει την προστασία για το περιβάλλον αλλά για να την περιορίσει.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να αντισταθούμε με κάθε μέσον στην προτεινόμενη αναθεώρηση, για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο για τα δάση, τις ακτές και την δημόσια περιουσία που εποφθαλμιούν διάφορα ιδιοτελή συμφέροντα αλλά και την επαπειλούμενη καταστροφή του- ήδη υποβαθμισμένου-περιβάλλοντος στη χώρα μας καθώς έχουν εξαντληθεί τα όρια αντοχής της φύσης και διακυβεύεται η επιβίωση του πλανήτη.

Η πρωτοβουλία φορέων και πολιτών που συγκροτήθηκε, προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα σειρά παρεμβάσεων και εκδηλώσεων ,που θα κορυφωθούν όταν η πρόταση θα οδεύσει για ψήφιση στη Βουλή. Από σήμερα:

  • κάνουμε έκκληση στους βουλευτές του Νομού ,να καταψηφίσουν την προτεινόμενη αναθεώρηση, όταν έρθει για ψήφιση στη Βουλή.
  • αρχίζει η συγκέντρωση υπογραφών των πολιτών, οι οποίες θα επιδοθούν στον Πρόεδρο της Βουλής, αθροιζόμενες με τις υπογραφές που συγκεντρώνονται από αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα.

ΦΟΡΕΙΣ
Φίλοι του Πηνειού
ΔΡΥΑΣ
Θεσσαλοί Πολίτες του Κόσμου (Ομάδα Οικολογίας),
Σύλλογος Δασολόγων Ν. Λάρισας
ΙΠΠΟΣ
Κοινωνικό Φόρουμ Λάρισας