Ο Ηρακλής ξύπνησε

Το κερδοσκοπικό κεφάλαιο απειλεί με καταστροφή το Δάσος και τον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, γράφοντας στα παπούτσια του το άρθρο 24 του Συντάγματος, τις κοινοτικές οδηγίες και τους ελληνικούς νόμους. Γι αυτό

Ο Ηρακλής ξύπνησε

Πορεία - προειδοποίηση στους καταστροφείς διοργανώνουν οι κάτοικοι της περιοχής την Κυριακή 27 Μαΐου. Συμμετέχοντας ας τους δείξουμε ότι δεν λέμε «έπεα πτερόετα»
Η ΒΙΟΖΩ συμπαραστέκεται στον αγώνα των κατοίκων των χωριών της Οίτης για την προάσπιση του Δάσους και του Εθνικού Δρυμού Οίτης.

Τους τελευταίους μήνες γίνεται προσπάθεια από την μεταλλευτική εταιρεία «ΕΛΜΙΝ ΑΕ», να επεκταθούν οι δραστηριότητές της στο Βουνό της Οίτης, στον άξονα Παύλιανη - Γοργοπόταμος - Υπάτη, στο δάσος μέσα στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, σε περιοχές προστατευόμενες από το «ΝΑΤURA 2000», σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί Ειδική Ζώνη Προστασίας Βιοποικιλότητας (SPA GR 244007). Οι καταστροφείς θα καταστρέψουν με μαθηματική ακρίβεια τον υδάτινο πλούτο του βουνού, θα εξαλείψουν ένα ολόκληρο χωριό, θα βεβηλώσουν αρχαιολογικούς χώρους και θα εξαφανίσουν το δάσος δημιουργώντας δρόμους, τρύπες και σεληνιακά γήπεδα σε 296 σημεία με γεωτρήσεις και εξόρυξη, όπως οι ίδιοι προτείνουν σε αυτή την φάση. Και έπεται η συνέχεια...

Το βουνό των πυκνών δασών και των βαθιών φαραγκιών, το βουνό με τα περισσότερα είδη φυτών και λουλουδιών, το βουνό με την πλούσια ιστορία από την μυθολογία μέχρι την Εθνική Αντίσταση, το βουνό που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές, που έχει ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός και προστατεύεται από Διεθνείς συμβάσεις, που με τα πλούσια νερά του τροφοδοτεί τη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή, ακόμη και την Αθήνα μέσω της λίμνης του Μόρνου, διατρέχει σοβαρούς κινδύνους εκτεταμένων μη αναστρέψιμων καταστροφών.

Περίμεναν να ψηφιστεί η τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, αλλά τώρα προσπαθούν με την βία της κερδοσκοπίας να επιβάλλουν την καταστροφή του Δάσους. Δηλώνουν ότι δήθεν το κάνουν για την «ανάπτυξη» της περιοχής, δημιουργώντας «θέσεις εργασίας». Δεν λένε όμως ότι θα καταργήσουν την εργασία εκατοντάδων κατοίκων που ζουν από το δάσος και τον τουρισμό. Η κερδοσκοπία εγκληματεί και εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε θεατές στο επιχειρούμενο έγκλημα.

Απαιτούμε από τη Κυβέρνηση και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας να μη δώσουν οποιαδήποτε άδεια για μεταλλευτικές δραστηριότητες στο Βουνό της Οίτης.

Κάτω τα χέρια από το Δάσος της Οίτης

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συντελεστεί αυτή η καταστροφή.

Ο Δήμος Γοργοποτάμου, ο Δήμος Υπάτης, η Κοινότητα της Παύλιανης, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, δεκάδες άλλοι φορείς και βεβαίως οι κάτοικοι των χωριών της Οίτης, που δημιούργησαν την Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Περιβάλλοντος στο Βουνό Της Οίτης, είναι κάθετα αντίθετοι με τις καταστροφές που ονομάζονται ανάπτυξη.

Η ΒΙΟΖΩ καλεί κάθε φορέα, κάθε συλλογικότητα, κάθε απλό Άνθρωπο να συμπαρασταθεί γραπτά και έμπρακτα στον αγώνα για την σωτηρία της Οίτης. Η πορεία θα ξεκινήσει από την Παύλιανη την Κυριακή 27 Μαΐου στις 8:30πμ και θα καταλήξει στο Κουμαρίτσι και στον Κούβελο. Θα μπουν λεωφορεία από την Αθήνα για αυθημερόν επιστροφή. Στείλτε μία απάντηση (email) για εκδήλωση ενδιαφέροντος για να δούμε πόσα λεωφορεία θα βάλουμε.

Ας πάρουμε όλοι μέρος στην πορεία!

Οι καιροί ου μενετοί

Για το ΔΣ της ΒΙΟΖΩ
Γιωργάκης Κωστής