Ο επιούσιος άρτος

Οργανώσεις Καταναλωτών, Εργαζομένων, Αγροτών, Βιοτεχνών, Αλευροβιομηχάνων και βεβαίως οι ίδιοι Αρτοποιοί αντιδρώντας στο νομοσχέδιο, που προωθείτε για ψήφιση στη Βουλή εξέδωσαν την πιο κάτω ανακοίνωση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο επιούσιος άρτος δεν μπορεί να είναι κατεψυγμένο είτε χημικό αλευροκατασκεύασμα

Έχει αρχίσει εκτεταμένη παρέμβαση από τις μεγάλες εταιρείες επεξεργασίας αλεύρων & άρτου και τις αλυσίδες των μεγάλων καταστημάτων (super markets) σε παγκόσμιο επίπεδο για να επικρατήσουν στον χώρο του ψωμιού και να επιβάλουν την απόλυτη ασυδοσία της ακρίβειας. Εμπνέονται από την κερδοσκοπία των μεγάλων εταιρειών επεξεργασίας γάλακτος, που στην Ελλάδα κατάφεραν αφού πρώτα κατέστρεψαν τους μικρούς γαλακτοπώλες να επιβάλουν τιμές 30% πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης.

Από την άλλη οι μεγάλες βιομηχανίες επεξεργασίας αλεύρων & άρτου επέβαλαν στην κατανάλωση τις ορολογίες, που τους συμφέρουν, ονομάζοντας όλα τα φουσκωμένα αλεύρια σαν «άρτο» ακόμη και αυτά που καταψύχονται, καταργώντας έτσι όλα τα οφέλη της φυσικής μετατροπής του άλευρου σε άρτο, δηλαδή τα οφέλη του ψωμιού, που παραδοσιακά καταναλώναμε. Όπως δεν θα λέγαμε ποτέ γιαούρτη ένα αεριούχο γάλα έτσι δεν μπορούμε να ονομάσουμε ψωμί ή άρτο ένα χημικά φουσκωμένο αλεύρι, που ποτέ δεν έχει μετατραπεί σε άρτο. Με αυτή την ονομασία ξεγελάμε τους καταναλωτές, που πιστεύουν ότι αγοράζουν ψωμί. Ένα ψωμί που δεν γνωρίζουν από πού κρατά η σκούφια του, την προέλευση και την ακριβή περιγραφή των συστατικών του, τον τόπο, τα στάδια, τον τρόπο και την ημερομηνία της παραγωγής του.

Για όλα τα παραπάνω δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την επικράτηση μονοπωλιακού έλεγχου της αγοράς από το στάρι στο αλεύρι και το ψωμί από ελάχιστες παγκόσμιες πολυεθνικές εταιρείες. Καλούμε λοιπόν το Υπουργείο Ανάπτυξης (ΥΠΑΝ), να μην προχωρήσει στην επιβολή με νόμο αυτής της κατάστασης, καταστρέφοντας τους μικρούς βιοτέχνες και ενισχύοντας την αισχροκέρδεια.

Ο καταναλωτής χρειάζεται τον φούρναρη της εμπιστοσύνης του, για να μπορεί να επιλέγει ψωμί φρεσκοψημένο, υγιεινό, φτηνό και παραδοσιακό, όπως αυτός το χρειάζεται. Δεν έχει ανάγκη καμιά απρόσωπη πολυεθνική, που τον εξαπατά όταν του πουλά το παρόμοιο υπερφουσκωμένο, ζαχαρωμένο, λιπαρό, κατεψυγμένο με χημικά πρόσθετα αλευροκατασκεύασμα, σαν «άρτο» Τον εξαπατά δε και στην τιμή πουλώντας το ίδιο μέγεθος προϊόντος λίγο φτηνότερα αλλά με το μισό βάρος του πραγματικού ψωμιού, δηλαδή στην πραγματικότητα του πουλά αέρα.

Για να ξέρουμε τι τρώμε, Ζητάμε

 • Ο «άρτος» ή «ψωμί» να περιέχει μόνον φυτικές φυσικές πρώτες ύλες. Μα μην περιέχει μεταλλαγμένα, δηλαδή οργανισμούς γενετικά τροποποιημένους με μηχανικό τρόπο (GMO).
 • Τα φουσκωμένα με χημικά βελτιωτικά είτε κατεψυγμένα αλευροκατασκευάσματα να ονομάζονται «αλευροσκευάσματα» και όχι «άρτος» ή «αρτοσκευάσματα».
 • Στον άρτο, στα αρτοσκευάσματα, στα αλευροσκευάσματα και στα άλευρα να μην χρησιμοποιούνται μεταλλαγμένες πρώτες ύλες. Ιδιαίτερα η μαγιά να μην είναι αποτέλεσμα καλλιέργειας μεταλλαγμένων μικροβίων.
 • Να διευκρινιστούν και να αναπτυχθούν πρότυπα παραγωγής για το ψωμί με ονομασία «ολικής άλεσης», «με προζύμι», «με μαγιά», «χωριάτικο», «εφτάζυμο», «πολύσπορο» και «παραδοσιακό».
 1. Ο παραδοσιακός «άρτος» να μην περιέχει άλλες πρώτες ύλες πλην άλευρα δημητριακών, νερό, φυσικό προζύμι. Επίσης αλάτι και φυτικά σάκχαρα σε περιεκτικότητα άνω του 1%. Στην ονομασία του να διευκρινίζονται τα δημητριακά και οι ποσότητες του άλατος και των πρόσθετων σακχάρων.
 2. Ο άρτος με προζύμι να μην περιέχει μαγιά, αλλά φυσικό προζύμι.
 3. Το φυσικό προζύμι να έχει PH μικρότερο του 5, να παράγεται από δημητριακά και νερό είτε μούστο είτε κρεμμυδόζουμο είτε άλλα φυσικά φυτικά υλικά. Σε περίπτωση χρήσης γάλακτος για την παραγωγή προζυμιού, αυτό πρέπει να αναγραφεί στις ενδείξεις του άρτου.
 • Στον άρτο, στα αρτοσκευάσματα, στα αλευροσκευάσματα και στις συσκευασίες των αλεύρων, να αναγράφονται όλες οι χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες κατά σειρά ποσότητας και από το 2010 και μετά η περιεκτικότητά τους σε γλουτένη, ζάχαρη, αλάτι και λίπος.
 • Να αφαιρεθεί η ονομασία «βιολογικός άρτος», διότι δεν περιέχεται στον κανονισμό της ΕΕ 2092/91 και δεν έχουν αναπτυχθεί πρότυπα παραγωγής του και να μπεί στην θέση της «άρτος από βιολογικά δημητριακά» (διευκρινίζοντας στο κάθε προϊόν από πιο δημητριακό προέρχεται).
 • Να απαγορευτεί στα αρτοποιεία να παράγουν και να διαθέτουν καταψυγμένη ζύμη για άρτο είτε αρτοσκευάσματα και παράλληλα άρτο, αρτοσκευάσματα είτε αλευροσκευάσματα από κατεψυγμένη ζύμη.
 • Να θεσμοθετηθούν διαδικασίες στην παραγωγή διακίνηση και διάθεση προϊόντων από κατεψυγμένες ζύμες, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων και η δυνατότητα επιλογής του καταναλωτή.
 • Ο άρτος και τα αρτοσκευάσματα να μπορούν να πωλούνται ασυσκεύαστα μόνο από τον παραγωγό τους και μόνον αυθημερόν από την παραγωγή τους. Τα προϊόντα αυτά να μην εκτίθενται σε χώρους προσβάσιμους από ανθρώπους, πλην των παραγωγών και των πωλητών τους.
 • Τα προψημένα κατεψυγμένα προϊόντα από αλεύρι (bake off), να αναγράφουν ρητά στην συσκευασία τους, ότι απαγορεύεται να επανακαταψυχθούν διότι αποψύχθηκαν μία φορά. Όλα αυτά τα προϊόντα αυστηρά πρέπει να πωλούνται συσκευασμένα και γι' αυτό το λόγο.

Οργανώσεις Καταναλωτών
   ΙΝΚΑ - Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας
   ΕΚΠΟΙΖΩ - Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών
   ΒΙΟΖΩ - Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών

Οργανώσεις Εργαζομένων
   ΓΣΕΕ - Γραμματεία Καταναλωτή

Οργανώσεις Αγροτών & Συνεταιρισμών
   ΠΑΣΕΓΕΣ - Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών
   ΓΕΣΑΣΕ - Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας

Οργανώσεις Βιοτεχνών & Αλευροβιομηχάνων
   Σύνδεσμος Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων
   Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας
   Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων

Για τους συντάκτες:

1.Όπως το γάλα «γίνεται» γιαούρτι έτσι και το αλεύρι με νερό «γίνεται» ψωμί (άρτος). Για την μετατροπή αυτή χρειάζονται μικροοργανισμοί, που δημιουργούν βακτιριακή ζύμωση (προζύμι, μαγιά και χημικά). Το νομοσχέδιο δεν κατοχυρώνει την φυσική διαδικασία μετατροπής με προζύμι και έτσι αφήνει ελεύθερο το πεδίο στην ευρεία χρήση χημικών φουσκωτικών στα προϊόντα, που θα ονομάζονται «άρτος» ή «αρτοσκευάσματα».

2.Με πολύ έξυπνο τρόπο το νομοσχέδιο θεσμοθετεί τον λεγόμενο «φούρνο» από προψημένη ή έτοιμη ψημένη κατεψυγμένη ζύμη (bake off) των 12 τετραγωνικών χωρίς τις υγειονομικές υποχρεώσεις, που ισχύουν για τους παραδοσιακούς φούρνους. Τον θεωρεί παραγωγό ψωμιού και έτσι θα μπορεί να πουλά ασυσκεύαστο ψωμί. Όμως ο παραγωγός του ψωμιού είναι ο αρτοποιός, ψήστης και καταψύκτης του προϊόντος, που κακώς ονομάζεται ζύμη μια και είναι έτοιμο προϊόν, που απλά πρέπει να αποψυχθεί. Θα μπορούσε κάλλιστα να το αποψύχει ο καταναλωτής στο σπίτι του. Όμως τέτοια προϊόντα υπάρχουν αλλά δεν έχουν πωλήσεις. Για να πουλήσουν πρέπει να εξαπατηθεί ο καταναλωτής και να πιστέψει ότι αγοράζει φρέσκο ψωμί. Πατώντας εδώ θα δείτε πως ακριβώς κρύβεται στον νόμο ο «φούρνος» των 12 τετραγωνικών.

3.Για περισσότερες πληροφορίες:

 • Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών κ. Χρήστου τηλ: 210-3615691, 6977-984999
 • ΒΙΟΖΩ - κ. Κωστής, τηλ: 210-5222323, 697-9734591
 • ΕΚΠΟΙΖΩ - κα Καλαποθαράκου, τηλ: 210-3304444
 • ΙΝΚΑ - ΓΟΚΕ κ. Λεχουρίτης, τηλ: 210-3601800, 3632443
 • Νομικός σύμβουλος Αρτοποιών, κ. Παππάς, 210-3390554, 6936-999649