Ψηλά τα επιτοκιακά κέρδη των τραπεζών

ΕΝΩ ΠΤΩΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΚΤΟΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Ψηλά τα επιτοκιακά κέρδη των τραπεζών

http://www.enet.gr/, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 18/03/2007
Του ΔΗΜ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ

Χαράς ευαγγέλια για τους μετόχους των ελληνικών τραπεζών και μαύρα μαντάτα για τους δανειολήπτες και τους καταθέτες από τις προβλέψεις των αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες. Υποστηρίζουν ότι μέχρι το 2009 θα διατηρηθεί υψηλά το καθαρό επιτοκιακό περιθωρίου (net interest margin), γεγονός που συνεπάγεται κέρδη για τις τράπεζες και ζημιές για τους υπόλοιπους.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις θέλουν το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (net interest margin) των ελληνικών τραπεζών να παραμένει αρκετά πάνω από το 3% φέτος και τα επόμενα χρόνια, αν και διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα.

Το συγκεκριμένο περιθώριο προκύπτει αν διαιρέσει κάποιος τα καθαρά έσοδα από τόκους με το μέσο συνολικό ενεργητικό και θεωρείται κρίσιμο για την κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup, η τάση διεύρυνσης του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου των τελευταίων ετών στην ελληνική τραπεζική αγορά θα συνεχισθεί και φέτος. Παρόμοιες αυξητικές τάσεις διαμορφώνονται στην ιταλική και την ισπανική αγορά, όπου τα περιθώρια είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με την ελληνική. Αντίθετα, πτωτική τάση εμφανίζει το περιθώριο στις περισσότερες άλλες αγορές.

Πάνω από 3%

Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί σε 3,53% το 2007 από 3,43% το 2006 και 3,38% το 2005. Από εκεί και πέρα, όμως, αναμένεται να υποχωρήσει σε 3,48% το 2008 και 3,43% το 2009. Κι άλλοι αναλυτές από άλλους οίκους και χρηματιστηριακές εταιρείες εκφράζουν παρόμοιες εκτιμήσεις.

«Το μέσο επιτοκιακό περιθώριο των μεγάλων ελληνικών τραπεζών εκτιμούμε ότι θα διατηρηθεί πάνω από 3% τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια,» τονίζει στην «Οικονομία» η Σοφία Σκούρτη, αναλύτρια της HSBC Παντελάκης ΑΧΕΠΕΥ.

«Η Εθνική προβλέπουμε ότι θα έχει το μεγαλύτερο περιθώριο, πάνω από 4% το 2007, λόγω της εξαγοράς της Finansbank και της μεγαλύτερης παρουσίας που έχει σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Το προβλεπόμενο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο της ελληνικής τραπεζικής αγοράς εμφανίζεται να είναι το μεγαλύτερο και με διαφορά από τις άλλες δυτικοευρωπαϊκές αγορές. Υπολείπεται μόνο αυτού των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο καθαρό επιτόκιο στην Αυστρία και στη Βρετανία που μάχονται για την δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 2,33% και 2,45%.

Από την άλλη πλευρά, το περιθώριο στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είναι σαφώς υψηλότερο, αφού αναμένεται ότι θα παραμείνει πάνω από το 3,80% τα επόμενα χρόνια.

Η συνεχιζόμενη επέκταση των ελληνικών τραπεζών σ' αυτές τις χώρες είναι ένα από τους λόγους που εξηγεί τη διατήρηση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου τους πάνω από το 3% τα επόμενα χρόνια.

Ο δεύτερος λόγος που στηρίζει τα υψηλό επιτοκιακό επιτόκιο είναι η ολοένα και μεγαλύτερη στροφή των τραπεζών στα δάνεια λιανικής τραπεζικής, π.χ. καταναλωτικά, στεγαστικά, που έχουν μεγαλύτερο περιθώριο (spread) σε σχέση με τα επιχειρηματικά δάνεια. Η νέα πραγματικότητα αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που δείχνουν ότι τα δάνεια προς τα νοικοκυριά ξεπέρασαν τα αντίστοιχα προς τις επιχειρήσεις το 2006.

Ο τρίτος λόγος που συντηρεί το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο πάνω από το 3% είναι το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες κερδίζουν από την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ αφού διευρύνεται η ψαλίδα μεταξύ του βασικού επιτοκίου του ευρώ και του μέσου επιτοκίου της καταθετικής τους βάσης. Οι τράπεζες δηλαδή αυξάνουν το επιτόκιο στα δάνεια, αλλά κρατούν «παγωμένο» το επιτόκιο καταθέσεων και έτσι κερδίζουν τη διαφορά.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=81856740