Ακηδεμόνευτες Ενώσεις Καταναλωτών

Μετά από την διαφωνία με την «ΕΚΠΟΙΖΩ», στα βασικά σημεία:

Των εκπροσωπήσεων, εμείς δεν δεχόμαστε οι εκπρόσωποι των καταναλωτών να εκλέγονται από τους 12 διορισμένους εκλέκτορες του ΕΣΑΚ ή του ΕΣΚ και
Της πιστοποίησης των Ενώσεων Καταναλωτών από κομματικοπολιτικές επιτροπές του υπουργείου

Η «ΕΚΠΟΙΖΩ» προχώρησε μόνη της και έστειλε την επιστολή της στην Βουλή. Εμείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την ΓΟΚΕ-ΙΝΚΑ, το ΙΝΚΑ Μακεδονίας, το ΝΕΟ ΙΝΚΑ και όποιον άλλον θέλει. Θα συμμετάσχουμε στην συνέντευξη τύπου αύριο στον Δικηγορικό Σύλλογο. Καλούμε όλες τις καταναλωτικές οργανώσεις, που συμφωνούν με το κείμενο στην συνέχεια, να το υπογράψουν και να δώσουμε ενωμένοι την μάχη μας, για την τροποποίηση του νομοσχεδίου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ακηδεμόνευτες και Αυτοδιαχειριζόμενες Ενώσεις Καταναλωτών

Οι υπογραφόμενες Ενώσεις Καταναλωτών (Ε.Κ.), ζητούμε από τον Υπουργό, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και τους Βουλευτές να τροποποιήσουν το νομοσχέδιο για τους Καταναλωτές με βάση τα πιο κάτω βασικά σημεία:

Το καταναλωτικό κίνημα και κατά προέκταση οι Ενώσεις Καταναλωτών είναι φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι υπουργείο της αγοράς και ως τέτοιο έχει τη δομή, τη λειτουργία και τη φιλοσοφία του. Οι Ενώσεις Καταναλωτών δεν πρέπει να βρίσκονται υπό την εποπτεία οποιουδήποτε φορέα κομματικών - πολιτικών αποφάσεων και βέβαια υπό την εποπτεία των φορέων της αγοράς. Τα συλλογικά όργανα των καταναλωτών επιβάλλεται και πρέπει να είναι απέναντι σε οποιονδήποτε και οτιδήποτε αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των καταναλωτών. Η πιστοποίηση των Ενώσεων Καταναλωτών γίνεται από τους ίδιους τους καταναλωτές μέλη των οργανώσεων. Κανείς άλλος τρίτος φορέας και ιδιαίτερα κομματικός φορέας ή φορέας της αγοράς, δεν πρέπει να τις πιστοποιήσει γιατί μπορεί πιο εύκολα μετά να τις εκβιάσει.

Οι εκπρόσωποι των καταναλωτών σε εθνικά, διεθνή όργανα και όπου αλλού χρειάζεται, πρέπει να εκλέγονται δημοκρατικά και αναλογικά από την Γενική Συνέλευση ΟΛΩΝ των πρωτοβάθμιων Ενώσεων Καταναλωτών, που πρέπει να θεσμοθετηθεί και να συνέρχεται δύο φορές το χρόνο με 100% χρηματοδότηση από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Στο άρθρο 16 αναφέρεται ότι η εκπροσώπηση των καταναλωτικών οργανώσεων θα γίνεται από τους διορισμένους αντιπροσώπους των καταναλωτών, από τον Υπουργό Ανάπτυξης στο Εθνικό Συμβούλιο Αγοράς και Καταναλωτή (ΕΣΑΚ) !!! Όλο το άρθρο 16 είναι απαράδεκτο, αντισυνταγματικό, πέρα για πέρα αντιδημοκρατικό και πρέπει να απαλειφθεί.

Οι πόροι των ΕΚ πρέπει αυστηρά να περιοριστούν και να παραμείνουν όπως ισχύουν σήμερα στο Ν. 2251/94. Με τις «δωρεές» και τις «εθελοντικές εισφορές» ανοίγουν διάπλατα οι πύλες για την δημιουργία Ενώσεων Καταναλωτών από τις πολυεθνικές και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Να προστεθούν μόνον οι πόροι από τις συλλογικές αγωγές. Η πολιτεία οφείλει με διαφανή και συγκεκριμένα κριτήρια να χρηματοδοτεί τις Ενώσεις, με βάση τα μέλη τους, την συμμετοχή τους και την δράση τους.

Αντί να αναβαθμιστεί υπέρ των καταναλωτών το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών (ΕΣΚ), καταργείται και στην θέση του προτείνεται να δημιουργηθεί μία βιτρίνα δήθεν διαβούλευσης, δυσκίνητη και αναποτελεσματική το 46μελές Εθνικό Συμβούλιο Αγοράς & Καταναλωτή (ΕΣΑΚ), όπου τον πρώτο λόγο έχει ο κρατικός μηχανισμός και οι πολυεθνικές. Οι 12 διορισμένοι καταναλωτές, που θα συμμετέχουν, θα παίζουν το ρόλο της γλάστρας στην βιτρίνα και το ρόλο της δήθεν δημοκρατικής διαδικασίας εκλογής εκπροσώπων των καταναλωτών από διορισμένους εκλέκτορες.

Σε ότι αφορά στο ακατάσχετο της πρώτης και μοναδικής κατοικίας για χρέη από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες μέχρι 10.000 ευρώ, η διάταξη αυτή σχεδόν ακυρώνεται με τις προϋποθέσεις που μπαίνουν. Γι αυτό το ακατάσχετο πρέπει να ισχύσει χωρίς καμία προϋπόθεση, τέτοια που να βαρύνει τον καταναλωτή, να ισχύει για όλα τα δάνεια και να αυξηθεί το ποσό στα 25.000 ευρώ. Αν είναι ψευδής η επίκληση αδυναμίας εξόφλησης ας το αποδείξει η τράπεζα.

Τέλος διαφωνούμε κάθετα με το νομοσχέδιο, που αναγορεύει την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε κριτή των διατάξεων των νόμων περί προστασίας του καταναλωτή όταν αυτός παραβιάζεται από τις τράπεζες και τις επενδυτικές εταιρείες. Πως και γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος (ή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) θα αποφασίζει αν παραβιάσθηκε ή όχι ο νόμος; Και αν ο νόμος παραβιάσθηκε γιατί πρέπει να έχει γνώμη αν θα επιβληθούν κυρώσεις; Όλα αυτά δεν είναι αποδεκτά από τους καταναλωτές.