Ο νόμος... πάνω απο το κεφάλαιο

Η ΒΙΟΖΩ εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή των εργασιών στο υπό ανέγερση εμπορικό κέντρο τής «Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική», στον Βοτανικό. Η απόφαση αυτή κρίνεται καθοριστικής σημασίας -όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, αλλά και διότι πάρθηκε παρά την πρωτοφανή πίεση από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, που έφτασαν στο σημείο να αμφισβητούν το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας!

Η απόφαση της αναστολής έρχεται να σπάσει ένα κατεστημένο που άφηνε λυμένα τα χέρια όσων καπηλεύονταν το περιβάλλον. Ετσι λοιπόν στην περίπτωση του Ελαιώνα δεν θα εξεταστεί η νομιμότητα και η περιβαλλοντική επίπτωση του έργου μετά την τέλεση του «εγκλήματος», όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις. Παράλληλα θα αποτελεί... νομικό προηγούμενο.

Απο κινήσεις πολιτών που γνωρίζουν τις ανάγκες της περιοχής κρίνεται επιβεβλημένη η εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος του 1995, με το πράσινο που προβλέπει.

«Το Λεκανοπέδιο», εκτιμούν, «δεν έχει άλλα περιθώρια και το σύνολο του Ελαιώνα είναι η τελευταία του ελπίδα για πράσινο μεγάλης κλίμακας. Αυτό, μετά την καταστροφή της Πάρνηθας, θα έπρεπε να είναι αυτονόητο - αλλά, δυστυχώς, κάποιοι δεν κατάλαβαν τίποτα».

Τα κινήματα πολιτών, που έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, εκφράζουν τη βαθύτατη και ολοένα αυξανόμενη αγωνία της κοινωνίας -και ιδιαίτερα της νέας γενιάς- για το μέλλον της πόλης μας, αλλά και για το περιβάλλον συνολικά.

Η ΒΙΟΖΩ είναι μαζί τους.