A΄ ΕΠΚΑ – Αστυνομία – Πολεοδομία: Συντονίστηκαν για να μην εφαρμοστεί ο νόμος

Την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008 το βράδυ, κάτοικοι της περιοχής είδαν να εκτελούνται εκτεταμένες εσωτερικές οικοδομικές εργασίες στο Διόνυσο, το διαβόητο τουριστικό περίπτερο στου Φιλοπάππου, απέναντι από την Ακρόπολη. Οι εργασίες συνεχίστηκαν ολόκληρο το σαββατοκύριακο, μέρα και νύχτα! Γινόταν γενική ανακαίνιση στο εσωτερικό της αίθουσας στο νότιο μέρος του κτηρίου, η οποία είναι μία από τις αυθαίρετες επεκτάσεις που έγιναν μετά το 1995 από την εταιρεία ΖΟΝΑΡ' Σ ΑΒΕΕ. Μάλιστα, η (καινούργια) διεύθυνση του Διονύσου (υπό τον κύριο Σταθοκωστόπουλο), για να κρύψει τις εργασίες, έβαψε τις τζαμαρίες της συγκεκριμένης αίθουσας (και μόνον αυτής) με λευκό σπρέι και χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά! Πού είναι το πρόβλημα;
· Η αίθουσα αυτή είναι αυθαίρετη
· Οι κάτοικοι έχουν καταγγείλει αυτήν την αυθαιρεσία και στο Υπουργείο Πολιτισμού (ΚΑΣ, υπουργό, αρμόδιες Εφορείες) και στην Πολεοδομία πάρα πολλές φορές
· Ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθούν οι αυτοψίες της Πολεοδομίας και του Υπουργείου Πολιτισμού
· Για να πραγματοποιηθούν εργασίες εντός αρχαιολογικού χώρου απαιτείται η προηγούμενη άδεια του Υπουργού Πολιτισμού, ακόμα και αν οι εργασίες αφορούν εσωτερικούς χώρους
Έτσι, οι κάτοικοι κατήγγειλαν το γεγονός στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008. Ήρθε η Αστυνομία, έκανε έλεγχο, διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε άδεια και συνεπώς διέκοψε τις εργασίες.
Με το που έστριψαν γωνία η Αστυνομία και οι κάτοικοι, οι εργασίες ξανάρχισαν και συνεχίστηκαν πυρετωδώς όλη τη νύχτα του Σαββάτου.
Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου οι κάτοικοι κάλεσαν πάλι την αστυνομία και κατήγγειλαν το γεγονός ότι οι εργασίες συνεχίζονται παρά την διακοπή. Και τότε έγινε το εξής απίθανο...(ή φυσιολογικό;): Ήρθε ένας αστυνομικός για να κάνει έλεγχο και αρνήθηκε με πάθος να μπει μέσα στην αίθουσα γιατί ήταν «ιδιωτικός χώρος»!!! Ούτε καν σαν πελάτης δε δέχτηκε να μπει στο Διόνυσο, στη διπλανή αίθουσα από όπου τραβώντας μια κουρτίνα φαινόντουσαν όλα!!!
Καταγγελίες έγιναν φυσικά και στην αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία, την Α'΄ΕΠΚΑ επίσης διαβόητη για την «κατανόησή» της για τις παράνομες οικοδομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες του Διονύσου. Και βέβαια, είχαμε μία από τα ίδια: αυτοψία έκανε η αρχαιολόγος κα Όλγα Βογιατζόγλου και βρήκε μόνο εργασίες αποκατάστασης ηλεκτρικών εγκαταστάσεων που χάλασαν από τη βροχή. Στη συνέχεια, επιδεικνύοντας παροιμιώδη άγνοια (ή περιφρόνηση;) του αρχαιολογικού νόμου που αυστηρά απαιτεί άδεια του Υπουργού Πολιτισμού για οποιαδήποτε εργασία εντός αρχαιολογικού χώρου, ο έφορος κ. Αλέξανδρος Μάντης όχι μόνο δεν έκρινε παράνομες τις περατωθείσες εργασίες, αλλά και αδειοδότησε προκαταβολικά, χωρίς φυσικά να έχει την αρμοδιότητα να το πράξει, μελλοντικές εργασίες για το δίκτυο φυσικού αερίου.
Πάμε, τώρα, και στην Πολεοδομία. Σύμφωνα με το νόμο, το αστυνομικό τμήμα ρώτησε την Πολεοδομία. Και αυτή, βέβαια, έκανε αυτοψία αφού τελείωσαν οι εργασίες. Γράφει, λοιπόν, στο σχετικό ραπόρτο ότι «είδε» μόνο εργασίες για την αποκατάσταση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης που χάλασε από την βροχή. Άρα, ούτε γάτα ούτε ζημιά: και προστατεύουμε και την ασφάλεια του κτηρίου, των πελατών και του άλσους....εννοείται ότι το παραμύθι το είχανε στο τσεπάκι όλοι μαζί. Η αστυνομία είχε, βέβαια, διαπιστώσει και τοποθέτηση γυψοσανίδων...
Και θα πει τώρα κανείς... «Ρε παιδιά, να ρημάξει το μαγαζί; Να βλέπουμε, δηλαδή, λεπρά ερείπια; Αφήστε να γίνει και τίποτε καλό εκεί, στο κάτω-κάτω της γραφής εσωτερικές εργασίες κάνανε οι άνθρωποι».
Και βέβαια να γίνονται καλά πράγματα...Να γίνονται, όμως, ΝΟΜΙΜΑ.
Γιατί εδώ έχουμε την περίπτωση που μία εταιρεία έχει κάνει ΠΑΡΑΝΟΜΑ σωρεία (κακάσχημων) ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ κτιριακών προεκτάσεων φάτσα στην Ακρόπολη, μέσα στον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας. Όμως, έχουν αδρανοποιηθεί από τις ίδιες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες όλοι οι θεσμοθετημένοι και πάρα πολύ αυστηροί τρόποι για να σταματήσει το χτίσιμο, η συνεχής αναδιαμόρφωση και η λειτουργία του αυθαιρέτου. Και επιπλέον, τα αυθαίρετα έχουν καταπατήσει δημοτικό κοινόχρηστο χώρο που προορίζεται για πλατεία και άλσος, δηλαδή, έχουν πάρει ελεύθερο χώρο από τον πολίτη που έχει πληρώσει για την απαλλοτρίωσή του.
Έξι χρόνια τώρα, καλύπτοντας την παλαιά διεύθυνση του Διονύσου, Πολεοδομία και Υπουργείο Πολιτισμού αγνοούν συστηματικά τις αιτήσεις, καταγγελίες και μηνύσεις των πολιτών για αυτοψίες, απόδοση ευθυνών και γενικά για την εφαρμογή των νόμων. Και όλα αυτά ενώ το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών δικαίωσε τους κατοίκους (απόφ. 214/2008) που προσέφυγαν εναντίον του Διονύσου για παλιότερες εσωτερικές εργασίες επιβεβαιώνοντας τον αρχαιολογικό νόμο που ορίζει σαφώς ότι «η επιχείρηση οποιουδήποτε τεχνικού ή άλλου έργο ή εργασίας, καθώς και η οικοδομική δραστηριότητα πλησίον αρχαίου επιτρέπεται μόνο μετά από έγκριση του Υπουργού Πολιτισμού». Τώρα καλύπτουν και την νέα.
Επιπλέον, ο δήμαρχος Αθηναίων κος Κακλαμάνης, όντας μάλλον εξαιρετικά απασχολημένος με το ρίξιμο τσιμέντων και την υλοτομία σε άλλες περιοχές του Δήμου του, δεν έχει ασχοληθεί καθόλου ώστε να ασκήσει ο Δήμος Αθηναίων τα δικαιώματά του στον χώρο και στον Διόνυσο.
Αυτό θα ήταν ένα πρώτο και σημαντικό βήμα προς την νομιμότητα στην περιοχή του Διονύσου.
Οι κάτοικοι που ανέδειξαν το θέμα αντιμετωπίζοντας προκλητική αδιαφορία και πάμπολλη λάσπη και έχουν οδηγήσει τα πράγματα σε σημείο που ο Διόνυσος δεν μπορεί πλέον να επεκταθεί, δεν εγκαταλείπουν.
Κρατηθείτε συντονισμένοι μαζί τους...