Πάμε για νέους αγώνες στη Γκιώνα

Αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια και τα πεπραγμένα της ΕΛΜΙΝ στην Γκιώνα είναι οι κάτοικοι των γύρω περιοχών.
Ευαισθητοποιημένες ομάδες που καθημερινά μεγαλώνουν, κάνουν έναν συνεχή αγώνα για την υπεράσπιση τόσο του φυσικού πλούτου της Γκιώνας, όσο και των σπιτιών τους που πλήττονται απο τις εξορυκτικές... υπερβολές τις ΕΛΜΙΝ.
Το νέο δεδομένο που εξόργισε τα τοπικά κινήματα κατοίκων είναι η αίτηση της εν λόγω εταιρείας για άδεια διενέργειας 600 γεωτρήσεων, στην πιο παρθένα περιοχή της Γκιώνας, ανάμεσα στο δημοτικό διαμέρισμα της Στρώμης και του Πανουργιά.
Η απάντηση ήρθε άμεσα και με έκδηλες προθέσεις...
«Επειδή τίποτε δεν πρέπει να θεωρούμε κεκτημένο... πάμε για νέους αγώνες.
Mε θράσος που ταιριάζει σε κατακτητές, η εταιρεία ΕΛΜΙΝ (μεταλλεία), ζητά άδεια διενέργειας 600 γεωτρήσεων, στην πιο παρθένα περιοχή της Γκιώνας, ανάμεσα στο δημοτικό διαμέρισμα της Στρώμης και του Πανουργιά.
Δηλαδή, στον πιο δασωμένο και παρθένο τόπο, το καμάρι όλων μας, με πηγές, με ιστορία και με άγρια ζώα.
Επειδή λοιπόν δεν πρόκειται για κάτι που τελειώνει με ένα ψήφισμα ή μια απόφαση όπως αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου, και επειδή οι αποφάσεις λαμβάνονται από το... υπουργείο βιομηχανίας με κριτήρια που δεν είναι για σχόλια... οι αντιδράσεις πρέπει να κλιμακωθούν μέχρι να καταλάβουν οι αποφασίζοντες ότι έχουμε σηκωθεί από τον καναπέ.
Επίσης απαραίτητη κρίνεται πια η διεύρυνση της κοινής πλατφόρμας που ξεκίνησε από τον Αποστολιά, τα Καστέλια, Καλοσκοπή, Παύλιανη και η μορφή λέγεται Πρωτοβουλία Κατοίκων για την Διάσωση της Γκιώνας».
Εξάλλου, το Πολιτιστικό Κέντρο Στρώμης, έβγαλε ανακοίνωση όπου δηλώνει ότι είναι κάθετα αντίθετο όχι μόνο στην έρευνα για την ύπαρξη βωξιτικών κοιτασμάτων, αλλά στην όποια μελλοντική μεταλλευτική δραστηριότητα στη περιοχή αυτή της Γκιώνας, για τους λόγους που συνοπτικά αναλύονται στο συνημμένο έγγραφο.