Απόηχος Γενικής Συνέλευσης 12 Απριλίου 2009

«Μεγάλες μάχες». Σε αυτή την φράση συνοψίζεται το είδος των σχέσεων μεταξύ καταναλωτών και κερδοσκόπων όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα και στο μέλλον. Το απο άνωθεν διαμορφωμένο σκηνικό του παραλόγου είναι ξεκάθαρο...
Η απληστία έρχεται αντιμέτωπη με την ανάγκη για αληθινή τροφή, το οικονομικό κέρδος συγκρούεται πλέον σοβαρά με την υγεία και οι μεσάζοντες είναι πράγματι η ομάδα που... περισσεύει στην διαδικασία διάθεσης των προϊόντων.
Ο καταναλωτής πρέπει και θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του γιατί αυτός έχει πραγματικά την δύναμη. Οι επίπλαστη υπεροχή όσων κερδίζουν εις βάρος μας ξεθωριάζει και χάνεται.
Η Γενική Συνέλευση της «ΒΙΟΖΩ» Πανελλήνιας Ένωσης Καταναλωτών με την επωνυμία «ΒΙΟ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ», που έγινε στην Αθήνα την Κυριακή 12 Απριλίου 2009, φανέρωσε έναν έντονο προβληματισμό, και μέσα έναν εποικοδομητικό διάλογο, εκφράζει την ανησυχία των καταναλωτών για μια σειρά ζητήματα:
· Τα συνεχόμενα διατροφικά σκάνδαλα με τον πλημμελή έλεγχο της διατροφής από τους κρατικούς φορείς, 

· Την πολύ χαμηλή ποιότητα των ευρέως διαδεδομένων συμβατικών προϊόντων, Την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη χρησιμοποίηση των μεταλλαγμένων χωρίς σήμανση και ιχνηλασιμότητα, ιδιαίτερα στις ζωοτροφές.

· Την επικράτηση των τεχνητών χημικών στην διατροφή για τις μάζες που χειροτερεύει τη ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Οι διαδικασίες της πλήρους εξάρτησης των γεωργών, γεωεπιστημόνων, εμπόρων και άλλων παραγόντων σε παγκόσμια κλίμακα από ελάχιστες εταιρείες, που ελέγχουν τους σπόρους, τα χημικά λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και όλες τις εισροές στην γεωργία, έχουν καθοριστική επίπτωση στην αύξηση της ανεργίας, της αισχροκέρδειας, της ακρίβειας, την δημιουργία των μεταλλαγμένων και της πτώσης της ποιότητας των τροφών.

Στην αντίπερα όχθη τα βιολογικά προϊόντα...

Γίνονται καθημερινά όλο και περισσότερο αποδεκτά από τους έλληνες καταναλωτές γιατί είναι τα μόνα, που καλλιεργούνται (ή ανατρέφονται) χωρίς ρυπογόνες και καρκινογόνες ουσίες και τα μόνα, που οι παραγωγοί τους ελέγχονται, σχεδόν στο σύνολό τους, πριν παραδώσουν το προϊόν στην κατανάλωση.

Η Βιολογική Γεωργία δεν είναι μόνο τεχνικές καλλιέργειας, αλλά μια στάση ζωής που σχετίζεται με την σωστή και υγιεινή διατροφή, με την βελτίωση και την αειφορία του περιβάλλοντος, την ανασυγκρότηση και τη στήριξη της υπαίθρου, τον άνθρωπο και την κοινωνία ολόκληρη.

Αυτή την βιολογική γεωργία την αμφισβητούν ανοικτά πια τα κερδοσκοπικά συμφέροντα, που το μόνο που επιζητούν είναι ένα πιστοποιητικό με κάθε κόστος.

Μας οργίζει η περίφημη Κομισιόν, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που παρεμβαίνοντας υπέρ των παγκόσμιων εταιρειών, που παράγουν τα μεταλλαγμένα, υιοθέτησε και νομοθέτησε πρόταση ανεκτής επιμόλυνσης των βιολογικών με μεταλλαγμένα! Αυτό στην πράξη σημαίνει κατάργηση της Βιολογικής Γεωργίας και μετατροπής της σε ένα άλλο κλάδο της συμβατικής.

Η Γενική Συνέλευση της ΒΙΟΖΩ διακηρύσσει ότι:
ΔΕΝ θα υπακούσει σε αυτές τις απαράδεκτες διατάξεις και οι καταναλωτές σε συνεργασία με τους επιστήμονες και τους αγρότες θα δημιουργήσουν άλλους κανόνες και διαδικασίες για την πραγματική Βιολογική Γεωργία.

Οι καταναλωτές απορρίπτουν κάθε επιμόλυνση των βιολογικών με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και με χημικά υπολείμματα από τοξικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

Την ίδια στιγμή... ενώ στις πρώτες ύλες οι τιμές μειώθηκαν δραματικά, λόγω παγκόσμιας κρίσης του κερδοσκοπικού τρόπου ανάπτυξης, στα τελικά προϊόντα και στις υπηρεσίες οι τιμές αυξάνονται επίσης δραματικά.

Με την άνοδο της ακρίβειας, αφαιμάζεται καθημερινά το εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των καταναλωτών σε όφελος των μεγάλων παγκόσμιων εταιρειών, που αυξάνουν ανεξέλεγκτα τις τιμές.

Η ακρίβεια είναι καθοδηγούμενη και αποτέλεσμα της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας, για την αναδιανομή του εισοδήματος των εργαζομένων καταναλωτών υπέρ των μεγάλων παγκόσμιων εταιριών.

Διεκδικούμε:

Το αναφαίρετο δικαίωμα των καταναλωτών: Κάθε νέο προϊόν, που μπαίνει στο ράφι, αποδεδειγμένα, με τεκμηρίωση και με ευθύνη του παραγωγού του, να είναι ασφαλές για την υγεία τους.

Θέλουμε:

Να έχουμε ποιοτικά, ασφαλή και υγιεινά προϊόντα χωρίς γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (μεταλλαγμένα) και με αναγραφόμενα όλα τα στοιχεία που τα συνθέτουν, ως επίσης τον τρόπο παραγωγής τους και συντήρησής τους.

Για την ασφάλεια των τροφίμων:

u Διεκδικούμε την πλήρη απαγόρευση κάθε εισαγωγής, διακίνησης, εμπορίας, χρήσης ή καλλιέργειας μεταλλαγμένων στη χώρα μας, εφαρμόζοντας την «Αρχή της Προφύλαξης» και το «Πρωτόκολλο Βιοασφάλειας της Καρθαγένης».

u Διεκδικούμε την θεσμοθέτηση των υποχρεωτικών ελέγχων των σημείων παραγωγής, πώλησης και διακίνησης των τροφίμων από πιστοποιητικούς οργανισμούς και τις κρατικές αρχές.

u Διεκδικούμε να θεσμοθετηθούν οι έλεγχοι στην αγορά των ενώσεων καταναλωτών, με την πλήρη χρηματοδότησή τους από το κράτος.

u Διεκδικούμε την ουσιαστική προώθηση της ποιοτικής και ασφαλούς γεωργίας με έλεγχο των τροφών και την ανάπτυξη των βιολογικών και υγιεινών προϊόντων.

Για τα Βιολογικά Προϊόντα:

u Η Πολιτεία οφείλει να θεσμοθετήσει πιο αυστηρή νομοθεσία για την βιολογική Γεωργία με υιοθέτηση μηδενικής επιμόλυνσης από τους Γ.Τ.Ο. (μεταλλαγμένα).

u Η Πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει υποδομές στην περιφέρεια, για την τυποποίηση και μεταφορά των βιολογικών προϊόντων στα κέντρα κατανάλωσης.

u Να θεσμοθετηθεί το ασυμβίβαστο ελεγκτή και ελεγχόμενου στους πιστοποιητικούς οργανισμούς. Τα κεφάλαια ελέγχου των οργανισμών πρέπει να είναι ονομαστικά και προσωποποιημένα με έλεγχο του «πόθεν έσχες».

u Να θεσμοθετηθεί η μετατροπή των πιστοποιητικών οργανισμών σε μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις.

u Να θεσμοθετηθούν οι έλεγχοι όλων των σημείων πώλησης και διακίνησης βιολογικών προϊόντων από πιστοποιητικούς οργανισμούς.

Για την ακρίβεια, την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια:

u Να θεσμοθετηθεί ο καθορισμός της αισχροκέρδειας, σε ποσοστό επιτρεπόμενου καθαρού κέρδους για κάθε εμπορική πράξη. Αυτό δεν αποτελεί διατίμηση και είναι συμβατό με τις υπάρχουσες διατάξεις του ημεδαπού και διεθνούς δικαίου. Να απαγορευτούν τα υπερβολικά ποσοστά κέρδους.

u Να θεσμοθετηθεί ελάχιστη επιτρεπόμενη τιμή αγοράς από τις παγκόσμιες εταιρείες του μόχθου του παραγωγού για τις πρώτες ύλες. Η τιμή να καλύπτει τις δαπάνες, τον μόχθο της εργασίας και να αφήνει στον παραγωγό ένα λογικό κέρδος.

u Να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα οι παραγωγοί να δημιουργούν και να κρατούν οι ίδιοι τις πρώτες τους ύλες. Να καταργηθούν οι απαγορεύσεις, που εμποδίζουν τους αγρότες να παράγουν και να κρατούν τους σπόρους τους.

u Να θεσμοθετηθεί η ελεύθερη και αφορολόγητη ανταλλαγή προϊόντων μεταξύ παραγωγών.

u Να χρηματοδοτηθεί 100% η δημιουργία παρατηρητήριου τιμών από τις Ενώσεις Καταναλωτών.

u Να δοθούν αυξήσεις στα εισοδήματα των εργαζομένων καταναλωτών και των συνταξιούχων στα επίπεδα της ακρίβειας και του κόστους ζωής και όχι του πληθωρισμού.

u Να θεσμοθετηθεί το «δίκαιο εμπόριο» με φορολογικά κίνητρα για την δημιουργία μη κερδοσκοπικών εταιρειών και η αναπτυξιακή χρηματοδότηση τους.

Για το Περιβάλλον:

u Να θεσμοθετηθούν μόνιμα και σταθερά μέτρα, από την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την παγκόσμια κοινότητα, ώστε στα επόμενα 5 χρόνια να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο 50%.

u Να ενισχυθούν οικονομικά από την πολιτεία οι ανανεώσιμες πήγες ενέργειας (ΑΠΕ) δίνοντας κίνητρα κυρίως στους οικιακούς καταναλωτές, σε κάθε οικοδομή. Να θεσμοθετηθούν επιδοτήσεις οικιακών ενεργειακών παραγωγικών μηχανημάτων.

u Να ενισχυθεί οικονομικά η μετατροπή είτε η κατασκευή κτιρίων ενεργειακά αυτόνομων με ΑΠΕ. Να ενισχυθούν όλες οι μορφές των ΑΠΕ στους καταναλωτές και στις οικοδομές.

u Η πολιτεία να οργανώσει την αποτελεσματική προστασία και αναβάθμιση του δασικού μας πλούτου, της χλωρίδας και πανίδας του. Επίσης την αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας της χώρας μας και όλου του πλανήτη. Κατάργηση του αντισυνταγματικού μεταλλευτικού κώδικα.

u Την βιώσιμη πόλη, την ενίσχυση των διαθέσιμων ελεύθερων χώρων. Να σταματήσουν οι ανοικοδομήσεις στα αστικά κέντρα. Να δημιουργηθούν νέα σχέδια πόλεων με 30% πράσινο, με ποδηλατοδρόμους, με μεγάλα και ελεύθερα πεζοδρόμια. Να ενισχυθεί η χρήση αυτοκινήτων από δύο-τρείς χρήστες.

u Να διπλασιαστεί η ταχύτητα επέκτασης του μετρό και των μέσων σταθερής τροχιάς. Να μειωθούν οι τιμές των εισιτηρίων των μέσων μεταφοράς.

Καλούμε τους καταναλωτές

u Μαζί με τους παραγωγούς να δημιουργήσουν μη κερδοσκοπικές ομάδες, συνεταιρισμούς και παραγωγικές κοινότητες για δίκαιο, ανταλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο.

u Να ενισχύσουν το εμπόριο σε τοπική κλίμακα και να βγουν οι μεσάζοντες από τον δρόμο των καταναλωτών και των παραγωγών.

u Να υποστηρίξουν τις μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, το δίκαιο εμπόριο, τις επιχειρήσεις βιολογικής γεωργίας, τις «πράσινες» επιχειρήσεις και να μποϋκοτάρουν τις μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες και τις μεγάλες παγκόσμιες εμπορικές αλυσίδες. Καλούμε τους καταναλωτές να οργανώσουν την αγορά των ετήσιων προμηθειών τους απευθείας από τους παραγωγούς επιλέγοντάς και γνωρίζοντάς τους.

u Να υποστηρίξουν και προωθήσουν το καταναλωτικό πρότυπο των αυτόνομων ενεργειακά οικοσυστημάτων.

u Να γίνουν μέλη της ΒΙΟΖΩ, που αποτελεί την ασπίδα και το δόρυ τους ενάντια στην κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

u Να υποστηρίξουν με όλους τους τρόπους, με υπογραφές, με την συμμετοχή τους και με ότι άλλο χρειαστεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΒΙΟΖΩ και τον πρόεδρό του, που βάλλεται από την κερδοσκοπία.

u Να αλλάξουν το βουλιμικό καταναλωτικό ατομικό πρότυπο σε συλλογικό, ανατρέχοντας στις επιτυχίες της παράδοσης. Ας σχηματίσουν είτε ας υποστηρίξουν «ομάδες κοινής ζωής» εφαρμόζοντας την «ομαδική εργασία» (team work) στην κοινή συμβίωση και όχι μόνον στους εργασιακούς χώρους.

Καλούμε τις καταναλωτικές οργανώσεις σε συντονισμό των ενεργειών μας για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των συμφερόντων των καταναλωτών.

Η Γενική Συνέλευση της ΒΙΟΖΩ