Φωτοβολταϊκά... Ένα βήμα μπρος ;


«Η Ελλάδα έχει την πρωτιά στην Ευρώπη με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, θέλουμε σε λίγα χρόνια να έχουμε την αντίστοιχη πρωτιά στα φωτοβολταϊκά», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και έκλεισε έτσι την συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες για την ανακοίνωση μιας πολύ ενδιαφέρουσας απόφασης, υποσχόμενος έτσι την υλοποίηση πάγιων και χρόνιων αιτημάτων του καταναλωτικού κινήματος της ΒΙΟΖΩ.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες δίνονται κίνητρα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών, με απλές διαδικασίες και αυξημένη τιμή πώλησης προς τη ΔΕΗ.

Η ΒΙΟΖΩ χαιρετίζει την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης επισημαίνοντας ότι η υλοποίησή της, θα αποτελέσει ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση της μεγάλης προίκας, που δίνει στην Ελλάδα το κλίμα της, όπως είχε τονίσει ο πρόεδρός της Γιωργάκης Κωστής στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, η οποία θα υπογραφεί το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Η αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε όλη την επικράτεια της χώρας μας είναι ένδειξη σεβασμού τόσο στο περιβάλλον όσο και στον καταναλωτή που σήμερα χρυσοπληρώνει τις καθεστηκυίες ενεργοβόρες και ρυπαίνουσες μεθόδους.

Η ΒΙΟΖΩ εδώ και χρόνια προωθεί την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ταράτσες. Έχει πραγματοποιήσει πολλά διαβήματα σε όλα τα υπουργεία. Τώρα μένει η υλοποίηση των εξαγγελιών, γιατί άλλο προεκλογικές εξαγγελίες και άλλο υλοποίησή τους.

Όπως υποσχέθηκε ο υπουργός:

·        Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών θα γίνεται χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες στις πολεοδομίες, χωρίς υποχρέωση ανοίγματος βιβλίων στην Εφορία, χωρίς φορολόγηση ή αδειοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο Ανάπτυξης.

·        Στις πολυκατοικίες η εγκατάσταση θα γίνεται με απόφαση της γενικής συνέλευσης των συνιδιοκτητών και με την πλειοψηφία που προβλέπει ο κανονισμός.

·        Η ΔΕΗ θα αγοράζει την ενέργεια, που θα παράγουν τα φωτοβολταϊκά, προς 55 λεπτά την κιλοβατώρα, τιμή που ισχύει για όσες συμβάσεις υπογραφούν το 2009, 2010 και 2011 και θα είναι εγγυημένη για 25 χρόνια με τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Με τα δεδομένα αυτά η απόσβεση της επένδυσης θα γίνεται σε διάστημα περίπου πέντε ετών.

·        Η ΔΕΗ θα συμψηφίζει το λογαριασμό με την αξία του ρεύματος, που θα αγοράζει από το νοικοκυριό. Αν η αξία της παραγωγής είναι μεγαλύτερη από τις χρεώσεις της ΔΕΗ, ο λογαριασμός θα είναι πιστωτικός.

·        Εκτός από τους ιδιώτες, δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κίνητρα, θα έχουν και μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν έως δέκα εργαζόμενους και κάνουν τζίρο μέχρι 2 εκατ. ευρώ.

·        Η διαδικασία για την εγκατάσταση και λειτουργία του φωτοβολταϊκού, θα κοστίζει 300 - 500 ευρώ, θα ολοκληρώνεται το πολύ σε 70 ημέρες και θα περιλαμβάνει πέντε βήματα: κατάθεση αίτησης για προσφορά σύνδεσης στη ΔΕΗ, έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία, υπογραφή συμβάσεων σύνδεσης και πώλησης της ενέργειας με τη ΔΕΗ και ενεργοποίηση της σύνδεσης.