Προφητικόν

«Εξόριστε Ποιητή, στον αιώνα σου, λέγε, τι βλέπεις;
-Βλέπω τα έθνη, άλλοτες αλαζονικά, παραδομένα στη σφήκα και
στο ξινόχορτο.
-Βλέπω τα πελέκια στον αέρα σκίζοντας προτομές Αυτοκρατόρων
και Στρατηγών.
-Βλέπω τους εμπόρους να εισπράττουν σκύβοντας το κέρδος των
δικών τους πτωμάτων.
-Βλέπω τη διαρκή επανάσταση φυτών και λουλουδιών».
«Προφητικόν». Απο το Άξιον Εστί του Οδυσσέα Ελύτη.
Η πρόσφατη καταστροφή, απο τις πυρκαγιές στην BΑ Αττική, έφερε στην επιφάνεια την σαπίλα στον πυρήνα ενός κράτους - Νέρωνα... Ενός κράτους - μεσίτη που πουλά οικόπεδα με θέα... Αλλά χωρίς ανάσα.
Ντροπή σε εκείνους που θα αγοράσουν οικόπεδο στο καμένα. Ντροπή σε εκείνους που βλέπουν σαν οικόπεδα τα δάση.
Ποιόν τόπο θα παραδώσουμε στα παιδιά; Εναν τόπο πνιγηρό καμίνι με αυτοκινητοδρόμους ταχείας κυκλοφορίας για ακριβά τζιπ και οδηγούς με μάσκες οξυγόνου.
Ευτυχία. Καταξίωση. Μαγκιά; Και απόγονοι με άσθμα!
...Γιατί δεν αρκεί ο ψηλός και μόνος φοίνικας στην φαρδιά αυλή με το μπάρμπεκιου και την πλάκα Καρύστου να εξασφαλίσει την υγεία.
Ας αλλάξουμε πρότυπα ζωής πριν είναι πολύ αργά.

Οι καιροί ου μενετοί!

Στα 212.710 στρέμματα ανέρχεται ο επίσημος απολογισμός της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αττική, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα Δασικών Πυρκαγιών (Εuropean Forest Fire Information System - EFFIS).
Περισσότερα από 300.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή κάτι λιγότερο από το 1/3 του συνόλου των δασών της, έχουν αποτεφρωθεί στην Αττική από το 1981 μέχρι σήμερα.
Οι περισσότερες φωτιές έχουν ξεσπάσει στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού, το οποίο δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση για οικιστική ανάπτυξη.
· Στα δάση που κάηκαν υπάρχουν 16.000 αυθαίρετα κτίσματα με σοβαρά προβλήματα νομιμότητας. Πολλά απ' αυτά έχουν νομιμοποιηθεί με χαριστικές πράξεις (νόμοι κ.λπ.).
· Από αυτά, τα 8.600 κτίσματα είναι παράνομα και έχουν κινηθεί διαδικασίες κατεδάφισής τους. Ισχύει σε ορισμένα η νομιμοποίηση με πλάγια μέσα.
· Από τα παραπάνω 3.167 κτίσματα έχουν κριθεί τελεσίδικα (δικαστικά) κατεδαφιστέα. Δεν έχουν γκρεμίσει ούτε ένα, με αστείες δικαιολογίες (δεν έχουμε μπουλντόζες, δεν έχουμε χρήματα, έχει αρμοδιότητα για το γκρέμισμα η περιφέρεια, η νομαρχία, ο δήμος και πάει λέγοντας. Από τα κατεδαφιστέα το 75% αφορά βίλες και κάθε μορφής οικίες και το 25% κτίσματα, όπως αποθήκες, εργοστάσια, ξενοδοχεία κ.λπ.
· Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης περίπου 40.000 στρέμμ. δάσους, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων. Επιχείρημα υπέρ των εντάξεων υπήρξε άρθρο του ν. 998/89, που προβλέπει επέκταση σχεδίου πόλης ώς 500 μέτρα από προϋπάρχοντα του 1923 οικισμό.
Η ΒΙΟΖΩ καταγγέλλει το διαρκές έγκλημα που κατεβάσει με βία την ποιότητα της ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και δηλώνει ευθαρσώς ότι στηρίζει και θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται απο τα κινήματα πόλης.