Επιλέγουμε τα ντόπια προϊόντα

PAGOSΠράσινο φως από Επιμελητήρια και ΟΤΑ, για τον Πάγκο Παραγωγού – Καταναλωτή

Η ΒΙΟΖΩ προχωράει σε συμφωνία με τα βιοτεχνικά επιμελητήρια, τους αγρότες, την τοπική αυτοδιοίκηση και πολλούς άλλους φορείς στην δημιουργία δικτύου επιλογής των ντόπιων παραγόμενων προϊόντων.

Δίκτυο υποστήριξης της ποιοτικής ελληνικής παραγωγής

Ο δρόμος για τον Πάγκο  Καταναλωτή – Παραγωγού άνοιξε!

Εν όψει της πρώτης επίσημης σύσκεψης των ενδιαφερόμενων φορέων, ξεκινούν και οι επαφές με τους ΟΤΑ, που θα παραχωρήσουν χώρο για τις απευθείας συναλλαγές των παραγωγών με τους καταναλωτές, για αγορές... χωρίς αισχροκέρδεια. 

Άλλωστε οι μεγάλες παγκόσμιες ανώνυμες εταιρείες, αφού αγοράζουν κοψοχρονιά τον κόπο των ξένων εργαζόμενων, τα εισάγουν και τα πωλούν με υπέρογκες τιμές στην χώρα μας. Οι τιμές αγοράς ξεκληρίζουν τους ντόπιους παραγωγούς ενώ οι καταναλωτές αγοράζουν ακριβά.

 «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα πετάει τα δικά της προϊόντα στις χωματερές και εισάγει άλλα προϊόντα απο το εξωτερικό ίσως πιο φθηνά αλλά πολύ κατώτερης ποιότητας...» εξήγησε μιλώντας στον «Αδέσμευτο» της Κυριακής, ο πρόεδρος της ΒΙΟΖΩ Γιωργάκης Κωστής και συνέχισε:

«Το κυριότερο όμως, πρόσθεσε, «είναι ότι εξάγει ένα συνάλλαγμα το οποίο καλείται να πληρώσει με τους μισθούς μας και μειώνοντας τις κρατικές παροχές και την ποιότητα της ζωής μας.

Οι καταναλωτές μπορούν να ανατρέψουν προς το εθνικό συμφέρον τις όποιες επίσημες μεταξύ κρατών συμφωνίες που καθορίζουν τις αναλογίες εισαγωγών – εξαγωγών», σημείωσε εμφατικά.

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της ΒΙΟΖΩ, καθώς και όλο το σκεπτικό της προσπάθειας που ξεκινά, μαζί με το... «πράσινο φως» απο τα επιμελητήρια και την ΤΕΔΚΝΑ, φιλοξενούνται στις σελίδες του «Αδέσμευτου Τύπου», την Κυριακή 21 Μαρτίου 2010 και έχει ως εξής:

Η απόφαση της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοκαταναλωτών «ΒΙΟΖΩ» κατέληξε ότι για τον «Αγώνα Εθνικής Επιβίωσης» επιβάλλεται να βυθίσουμε το «Χόρα»... των τοκογλύφων, των κερδοσκόπων και των μαστροπών της παγκοσμιοποίησης. Στο ίδιο πλαίσιο οφείλουμε «να στηρίξουμε την ποιοτική ελληνική παραγωγή»... Το μήνυμα αυτό έλαβαν, και από την πρώτη στιγμή επικρότησαν, εκατοντάδες καταναλωτών.

Μιλώντας στον «Αδέσμευτο» της Κυριακής, ο πρόεδρος της ΒΙΟΖΩ, Γιωργάκης Κωστής, εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα πετάει τα δικά της προϊόντα στις χωματερές και εισάγει άλλα προϊόντα από το εξωτερικό ίσως πιο φθηνά αλλά πολύ κατώτερης ποιότητας. Το κυριότερο όμως είναι ότι εξάγει ένα συνάλλαγμα το οποίο καλείται να πληρώσει με τους μισθούς μας και μειώνοντας τις κρατικές παροχές και την ποιότητα της ζωής μας. Οι καταναλωτές μπορούν να ανατρέψουν προς το εθνικό συμφέρον τις όποιες επίσημες μεταξύ κρατών συμφωνίες που καθορίζουν τις αναλογίες εισαγωγών – εξαγωγών».

Σχολιάζοντας την πολύ θετική απήχηση που είχε στους Έλληνες καταναλωτές η πρόταση της ΒΙΟΖΩ, ο κ. Κωστής είπε: «Είναι πολύ σημαντικό πρώτο βήμα η φωνή μας να φτάσει στους καταναλωτές. Για να γίνει αυτό πρέπει να μας υποστηρίξουν τα ΜΜΕ, τα επιμελητήρια να μιλήσουν με τους παραγωγούς, και όλοι μαζί (παραγωγοί – καταναλωτές) να κάνουν μια σύμπραξη για να πουλάει ο ένας στον άλλο τα προϊόντα χωρίς μεσάζοντες. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε να δημιουργηθεί ο Πάγκος του Παραγωγού – Καταναλωτή. Αυτό», ξεκαθάρισε, «δεν θα έχει σχέση με τις ήδη υπάρχουσες λαϊκές αγορές γιατί εκεί συμμετέχουν και έμποροι. Θα επιδιώξουμε, αν χρειαστεί, μια καινούργια νομοθετική φόρμουλα. Ο καταναλωτής όμως αν θέλει μπορεί να πάει και να βρει τον παραγωγό στο χωράφι και τον βιοτέχνη στην έδρα του, πετυχαίνοντας μια συμφέρουσα αγορά... χωρίς να δεσμεύεται από νομοθεσίες».

Ο πρόεδρος της ΒΙΟΖΩ παραδέχεται ότι αυτή τη στιγμή τα ελληνικά είναι όντως πιο ακριβά από τα κινέζικα... κι αυτό γιατί «το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα είναι ανώτερο από του Κινέζου. Επίσης, πρέπει να συνυπολογίζουμε ότι μη αγοράζοντας ελληνικά, στην πλειονότητα των περιπτώσεων στηρίζουμε την ανασφάλιστη και την παιδική εργασία. Αν αυξηθεί η ζήτηση της ελληνικής παραγωγής», προσθέτει, «με βάση το νόμο της αγοράς, οι τιμές θα πέσουν. Είναι σίγουρο ότι ο καταναλωτής θα κερδίσει αν στηρίξει την ποιοτική ελληνική παραγωγή. Η καλή ποιότητα είναι το πλεονέκτημα των παραγωγών της Ελλάδας, και να σημειώσουμε ότι η χώρα μας παραμένει ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα. Ας πιέσουμε να κατοχυρωθεί αυτό ακόμη περισσότερο», λέει με έμφαση ο κ. Κωστής!