O βασιλιάς είναι πλέον γυμνός...

Ανακοίνωση Της Κίνησης Για Τη Σωτήρια Της Γκιώνας

giona-emprismosΠαρακολουθώντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε Φωκίδα και Φθιώτιδα, όπως αποτυπώνεται και στα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο και στο διαδίκτυο, γίνεται πλέον φανερό πως χωρίς κανένα ενδοιασμό και εντελώς απροκάλυπτα, οι μεταλλευτικές εταιρείες ΕΛΜΙΝ και S&Β περνούν στην ανοιχτή τρομοκρατία.

Εκβιασμοί για μαζικές απολύσεις (όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων της S&Β ) καθοδηγούμενες συγκεντρώσεις,(κατάληψη Δασικής Υπηρεσίας Φθιώτιδας από εργαζόμενους της ΕΛΜΙΝ) , καταστρατήγηση νόμων, εκβιασμοί και απειλές κατά της ζωής (όπως καταγγέλλουν τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Άμφισσας).

Έχοντας πλάτες στην πολιτική των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων που λεηλατεί δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες ενός αιώνα και ποντάροντας στην κάλυψη της τοπικής εξουσίας και  στην «τυφλή» δικαιοσύνη,  οι εταιρείες περνούν στην επίθεση.

Σαν πραγματικοί αφέντες του τόπου αυτού επαναφέρουν το ισχυρό τους χαρτί,  τον εκβιασμό: «ή θα σκύψετε το κεφάλι ή θα σας το πάρουμε»

Ο εκβιασμός αυτός για μας δεν είναι πρωτόγνωρος γιατί δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που εργαζόμενοι με «διακριτικά» της S&B συνέρεαν «αυθόρμητα» σε συγκέντρωση της Κίνησης μας για να διαμαρτυρηθούν για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα είχε στο μέλλον «τους» (ή πιο σωστά στο μέλλον της εταιρίας) η δραστηριότητα μας, όπως επίσης και από τους δύο εμπρησμούς στο σπίτι του μέλους της κίνησης Στ. Κόλλια.

Γνωστή η μέθοδος του «διαίρει και βασίλευε» και ίσως ενίοτε να πιάνει, τώρα όμως «ο βασιλιάς είναι πλέον γυμνός».

Έπεσαν οι πορφυρές χλαμύδες των «σοβαρών» και «νομότυπων» εταιρειών που νοιάζονται για τον τόπο και συνεισφέρουν στην κοινωνία με τις θέσεις εργασίας, έπεσαν τα δάφνινα στεφάνια της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», της πιστοποιημένης «περιβαλλοντικής ευαισθησίας»…

Μας πετάνε κατάμουτρα ότι όλα γίνονται για το κέρδος και αν αυτό μειωθεί λίγο (τι σημασία έχει αν τα προηγούμενα χρόνια ήταν τεράστιο) ποιος νοιάζεται για τα παραπάνω

Όμως τώρα είναι η δική μας ώρα, ώρα να ενωθούμε και να αντισταθούμε σε βασιλείς, αποικιοκράτες και τους αυλικούς τους.

Ανάμεσα στα άλλα έχουμε  ένα επιπλέον κοινό με όλους τους εργαζόμενους του τόπου αυτού.

Ο αγώνας τους για σταθερή δουλειά, αξιοπρεπείς μισθούς, υγεία, ασφάλιση δεν είναι διαφορετικός από  τον αγώνα για την προστασία των δασών, των νερών και του  περιβάλλοντος. Γιατί όλα αυτά είναι αγώνας για τη ίδια τη ΖΩΗ μας.

Γιατί και η δική μας  αντίσταση δεν είναι μια απλή «υπεράσπιση της φύσης». Είναι  πάλη ενάντια στην κυριαρχία. Ενάντια στην καταστροφή ενός κοινού αγαθού από ιδιωτικά συμφέροντα υποστηριζόμενα από το κράτος, που αρνούνται το δικαίωμα των τοπικών πληθυσμών να επιλέγουν το δικό τους τρόπο για να συμβιώνουν, να παράγουν και να καταναλώνουν. Και αυτός ο τρόπος είναι στο χέρι μας να γίνει.

  • Ο πλούτος του τόπου αυτού μας ανήκει
  • Δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους
  • Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων των μεταλλευτικών εταιρειών, για δουλειά και αξιοπρέπεια
  • Ζητάμε την παρέμβαση της δικαιοσύνης και την προστασία από τις απειλές που καταγγέλλει ο Ορειβατικός Σύλλογος Άμφισσας  
  • Να βρεθούν οι ένοχοι και να αποδοθούν ευθύνες στους αυτουργούς των εμπρησμών του σπιτιού του Στέφανου Κόλλια.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ

Διαβάστε επίσης:

Ανοιχτή Επιστολή προς τους Εργαζόμενους της S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά και κάθε συμπολίτη μου από την Βαρότση Μαρία, Γραμματέα του Ορειβατικού Συλλόγου ‘Άμφισσας

Και από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων:

Το πρόβλημα της S&B είναι ότι oι παρανομίες τέλος!