Άλλη μια βόμβα στη... γειτονιά μας

nuclear-power-GPΑκόμα μια βραδυφλεγής βόμβα τοποθετείται με συνοπτικές διαδικασίες στη γειτονία μας, αυτή τη φορά από την ανεπτυγμένη, αλλά ελάχιστα περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη, Ιταλία. Ο δρόμος για την ανέγερση νέων πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας επί των εδαφών της άνοιξε με την αρωγή της Θέμιδας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της γείτονος ακύρωσε, έπειτα από προσφυγή του κράτους, τους νόμους που είχαν εκδώσει τρεις περιοχές της χώρας για να απαγορεύσουν την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών στο έδαφός τους, όπως μετέδωσε  το Σάββατο το πρακτορείο Ansa.

Οι νόμοι που απαγόρευαν την κατασκευή πυρηνικών σταθμών και ψηφίστηκαν από τρεις περιοχές της νότιας Ιταλίας, την Καμπανία, την Μπασιλικάτα και την Πούλια, παραβιάζουν τη δικαιοδοσία του ιταλικού κράτους, δήλωσαν οι δικαστές, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο.

Η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια από το 2020, δήθεν για να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αντί να αναπτύξει, όπως είναι φυσικό τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) για πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Η λειτουργία τέτοιων εργοστασίων, εκτός από αντιοικονομική αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Σε πυρηνικό κλοιό πολύ σύντομα θα βρεθεί η χώρα μας βάσει των εξαγγελιών που έχουν κάνει οι κυβερνήσεις των γειτονικών μας χωρών. Τέσσερις χώρες με χαμηλό δείκτη ασφάλειας και… πυρηνικές φιλοδοξίες αποτελούν μια τρομακτική απειλή για τη χώρα μας. Τα πυρηνικά σχέδια της Βουλγαρίας μπαίνουν στην τελική ευθεία, η Τουρκία ετοιμάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή του δικού της αντιδραστήρα, ενώ Αλβανία και Σκόπια καλλιεργούν ανάλογες φιλοδοξίες για να αντιμετωπίσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Για αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη κινητοποίησης και καταδίκης όλων των προσπαθειών κατασκευής πυρηνικών σταθμών – βομβών, που υποθηκεύουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ασφαλής, δεν είναι φτηνή, δεν είναι «πράσινη», γι αυτό και δεν μπορεί να αποτελεί λύση στο υπαρκτό ενεργειακό πρόβλημα και την κλιματική αλλαγή. Η απάντηση στο πρόβλημα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς και η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Δείτε επίσης:

Ρωγμές στον αντιδραστήρα Κοζλοντούι της Βουλγαρίας

Ψήφισμα προς την Τουρκική Κυβέρνηση