...Και πέφτουν τα πρόστιμα

Σε πολλές παράνομες χωματερές καταλήγουν επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα που μολύνουν έδαφος, αέρα και υδροφόρο ορίζοντα.

Με την δαμόκλειο σπάθη των ευρωπαϊκών προστίμων πάνω από το κεφάλι της βρίσκεται η Ελλάδα, αδύναμη να ανταποκριθεί στα τελεσίγραφα που έρχονται το ένα μετά το άλλο αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων μας. Τον κίνδυνο να πληρώσει η Ελλάδα ένα ακόμα βαρύ πρόστιμο -εν μέσω οικονομικής κρίσης- για την διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων επισημαίνουν για άλλη μια φορά στελέχη της ΕΕ.

Στη χώρα μας δεν υπάρχει ειδική μονάδα επεξεργασίας των βιομηχανικών αποβλήτων με αποτέλεσμα τα απόβλητα ή να μεταφέρονται στο εξωτερικό ή καταλήγουν σε παράνομες χωματερές. Εξάλλου, η Κομισιόν έστειλε προς την ελληνική κυβέρνηση ένα ακόμα τελεσίγραφο, το πέμπτο από το 2008, για να κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές.

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή ζητεί έως τις 28 Δεκεμβρίου να κλείσουν συνολικά 750 χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων εκ των οποίων οι 250 χώροι βρίσκονται ακόμα σε λειτουργία. Επίσης, ζητεί από την Ελλάδα κατάλογο ανά περιφέρεια των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων που λειτουργούν ακόμα.

Το προηγούμενο τελεσίγραφο έληξε τον προηγούμενο Ιούλιο, όμως η Ελλάδα δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Με βάση κοινοτική οδηγία, η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να κλείσει όλες τις παράνομες χωματερές έως την 1η Ιανουαρίου του 2008 όμως δεν έγινε κατορθωτό και έτσι η χώρα μας κινδυνεύει με πολύ υψηλό πρόστιμο.