Ας πάρουν οι καταναλωτές την υπόθεση στα χέρια τους

Γιατί καταργήθηκε η οροφή από την κερδοσκοπία στην αισχροκέρδεια;

Γιατί «νομιμοποιήθηκε» η αισχροκέρδεια;

Μέτρα κατά της ακρίβειας χωρίς χτύπημα της κερδοσκοπίας και πολύ περισσότερο της αισχροκέρδειας μπορεί να έχουν αποτέλεσμα;

Ας πάρουν οι καταναλωτές την υπόθεση στα χέρια τους
ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ. Η λέξη μας θυμίζει έντονα την κατοχή του 1940-44. Για να αγοράσεις ένα λίτρο γάλα το 1940 ήθελες 1 δραχμή και στην απελευθέρωση το 1944 ένα εκατομμύριο δραχμές!

 Οι Γερμανο-Ιταλοί κατακτητές έκλεβαν ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής και στο εισόδημα του Ελληνικού πληθυσμού αντιστοιχούσε συνεχώς όλο και μικρότερο μέρος των παραγόμενων αγαθών με αποτέλεσμα να αυξανόνται οι τιμές τους. Την κατάσταση βέβαια επιδείνωσε και ο πόλεμος.

Το ίδιο συνεχίζεται μέχρι σήμερα με διαφορετικό τρόπο και βαθμό κάθε φορά. Όμως η ουσία παραμένει. Με την άνοδο της ακρίβειας, αφαιμάζεται καθημερινά το εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των καταναλωτών σε όφελος των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, που αυξάνουν ανεξέλεγκτα τις τιμές.

Στα χείλη μας έρχεται το μετακατοχικό τραγουδάκι «γιούπι γειά γεια»:

«Κάθε μέρα ακριβαίνει το ψωμί (δις) κι ύστερα θα πέσει πείνα και θα την περνάνε φίνα οι συμμάχοι μας οι Αμερικανοί!»

Σήμερα, παρά του ότι η παραγωγή των αγαθών έχει αυξηθεί ραγδαία, έχει αυξηθεί παράλληλα και η διαφορά της αγοραστικής αξίας των εισοδημάτων του πληθυσμού και της κάστας των πολύ πλουσίων. Η ακρίβεια είναι καθοδηγούμενη και αποτέλεσμα της κερδοσκοπίας, για την αναδιανομή του εισοδήματος των εργαζομένων καταναλωτών υπέρ των μεγάλων παγκόσμιων εταιριών.

Για αυτό το λόγο, οι μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες που ελέγχουν σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και την γεωργική παραγωγή των μεταλλαγμένων (Μοσάντο κ.λπ.) αύξησαν πάνω από 50% τις τιμές των παραγόμενων γεωργικών σπόρων, με την αφορμή την παραγωγή των πρωτογενών φυτικών καυσίμων. Επίσης, αύξησαν τις τιμές των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων πάνω από 100%.

Αν σκεφθούμε ότι η Μοσάντο είναι η εταιρεία, που ελέγχει σχεδόν το 90% των μεταλλαγμένων σπόρων, οι βασικοί της μέτοχοι δε είναι οι πετρελαιάδες και η χημική βιομηχανία των φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, τότε καταλαβαίνουμε γιατί αυξήθηκαν τόσο πολύ οι τιμές. Επίσης, καταλαβαίνουμε γιατί αυξάνεται το πετρέλαιο, μια και θέλουν να το αντικαταστήσουν με τα φυτοκαύσιμα, που τα ονομάζουν βιοκαύσιμα!

Η μαζική παραγωγή μεταλλαγμένων σπόρων ξεκίνησε από τους τρείς βασικούς σπόρους, που περιέχουν πολύ λάδι και χρησιμοποιούνται για φυτοκαύσιμα (σόγια, καλαμπόκι και ελαιοκράμβη).

Οι μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες απευθύνονται στις μάζες των καταναλωτών. Εκεί όπου η προσωπική προτίμηση, η ποιότητα και η τιμή καθορίζονται με βάση τις προτιμήσεις της μάζας και κυρίως από τα κερδοσκοπικά συμφέροντα των εταιρειών.

Έτσι, ο μικρομεσαίος γαλακτοπώλης, που γνωριζόταν με τους πελάτες και που εξαρτούσε την τιμή του γάλακτος κυρίως από την αγορά της πρώτης ύλης εξοντώθηκε. Επικράτησαν οι μεγάλες επιχειρήσεις με γιαούρτια χωρίς πέτσα, αλλά με περισσότερη μη φυσική χημική επεξεργασία, με γάλα ομογενοποιημένο και παστεριωμένο.

Κατόρθωσαν επίσης να πουν επίσημα με το νόμο το νέο επεξεργασμένο γιαούρτι «ζωντανό» και το παστεριωμένο γάλα «φρέσκο»! Έχουμε δε την πρωτιά σε ολόκληρη την Ευρώπη στην παραπλάνηση του καταναλωτή και στην διαμόρφωση υπέρογκα υψηλής τιμής στο γάλα. Μας διαμόρφωσαν την ανάγκη να είμαστε μόνοι και άγνωστοι μέσα στη μάζα, να τρώμε γάλα μέχρι τα 90 μας στην ποιότητα που θέλουν και σε υπέρογκες τιμές.

Θα συνεχίσουμε να είμαστε μάζα;

Ας αντισταθούμε, ας πάρουμε μέρος στην 6ήμερη αποχή (μποϋκοτάζ) από την αγορά παστεριωμένου (φρέσκου) γάλακτος 9-14 Ιουνίου 2008.
Ας συσπειρωθούμε και ας συνεχίσουμε με κάθε μέσω την μάχη ενάντια στην ακρίβεια με κάθε μέσο.
Ας αλλάξουμε το βουλιμικό καταναλωτικό ατομικό πρότυπο σε συλλογικό, ανατρέχοντας στις επιτυχίες της παράδοσης.
Ας υποστηρίξουμε αγορές σε τοπική κλίμακα, από μικρούς ποιοτικούς παραγωγούς της φυσικής είτε της βιολογικής γεωργίας, που γίνονται στα πλαίσια του «δίκαιου» εμπορίου.
Αθήνα 6 Ιουνίου 2008

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΒΙΟΖΩ