Νομοσχέδιο, Βιοποικιλότητα, Natura

parnitha-1ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΚΑ, ΤΙΝΑΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ,

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

(ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ)

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα πρώτα να ρωτήσω αυτές οι περιοχές Natura που πιθανώς να μη γνωρίζουν όλοι σε τι αφορούν είναι πράγματι το 27% της επικράτειας της χώρας. ποιες είναι οι περιοχές αυτές;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι περιοχές Natura είναι το 26% της ελληνικής επικράτειας, όμως μέσα σε αυτές τις περιοχές, το μεγαλύτερο ποσοστό πάνω από 12% είναι δάση και δασικές εκτάσεις, όπου δεν υπάρχει θέμα δόμησης, είναι υγρότοποι μεγάλης σημασίας, υγρότοποι Ramsar, μιλάμε δηλαδή για τις λίμνες και κάποια ποτάμια, με αποτέλεσμα το καθαρό ποσοστό αυτών των περιοχών να είναι περίπου 10%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η συζήτηση, βεβαίως, έτσι όπως διεξάγεται αδικεί εν πολλοίς το νομοσχέδιο, με την έννοια ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και πολλές άλλες διατάξεις. Τα φώτα της δημοσιότητας όμως έχουν πέσει στο γνωστό ζήτημα του ορίου για την αρτιότητα στις εν λόγω περιοχές. Εσείς εμφανίζεστε ότι έχετε υπαναχωρήσει σε αυτό το θέμα και δεν ξέρω αν θα συμφωνήσετε με τη διαπίστωση πως υπάρχει ουσιώδης διαφορά όταν αφενός μπορείς να χτίσεις στα τέσσερα στρέμματα, αφετέρου όταν μπορείς να χτίσεις στα δέκα στρέμματα σε ευαίσθητες μάλιστα περιβαλλοντικές περιοχές.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της χλωρίδας και της πανίδας της χώρας μας. Έρχεται λίγους μήνες μετά το παγκόσμιο έτος βιοποικιλότητας, που ήταν το 2010, στο οποίο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπρεπε να υποβάλουν τις δικές τους στρατηγικές μελέτες, τα δικά τους σχέδια στρατηγικής για το τι θα γίνει ακριβώς στις περιοχές που έχουν ένα ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα νόμο - πλαίσιο, ένας νόμος που έρχεται πολλά χρόνια μετά τον πρώτο νόμο που είχαμε για το φυσικό περιβάλλον, για να εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία, αλλά κυρίως για να περάσει τις νέες αντιλήψεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την προστασία της μεγάλης ποικιλίας που έχουμε στη χώρα μας στα είδη χλωρίδας και πανίδας. Μία διάταξη του νομοσχεδίου αυτού είναι η επίμαχη διάταξη η οποία και συγκέντρωσε όλα τα φώτα της δημοσιότητας και πάνω στην οποία διεξάγεται αυτή τη στιγμή ένας δημόσιος διάλογος που έχει ενδιαφέρον. Για εμάς η βασική τομή της συγκεκριμένης διάταξης είναι ότι στις περιοχές Natura καταργούνται οι παρεκκλίσεις και η δυνατότητα κατάτμησης η οποία σήμερα ισχύει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κλείνουν όλα τα παραθυράκια.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς όπως το λέτε, κλείνουν όλα τα παράθυρα που μπορούσε κάποιος σήμερα να έχει αρτιότητα στα τέσσερα στρέμματα και να χτίσει στις περιοχές αυτές -και το τονίζω για να μην υπάρξει κάποια παρανόηση- αλλά τελικώς κατέληγε να χτίζει στα 750 τμ ή στα 500 τμ, με αποτέλεσμα να χτίζουμε όλη την περιφέρεια, όλη την ύπαιθρο, να χτίζουμε το φυσικό μας περιβάλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή είναι η βούληση της πολιτείας, το ερώτημα όμως είναι υπάρχει ο μηχανισμός να παρακολουθεί το νόμο, αυτό που θα είναι νόμος μετά από λίγες ημέρες;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στο ΥΠΕΚΑ υπάρχουν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, οι οποίοι πραγματικά προσπαθούν σε όλη την Επικράτεια να δώσουν το παρόν τους, αλλά βέβαια δεν φτάνουν αυτοί οι μηχανισμοί. Σαφέστατα λοιπόν θα πρέπει να υπάρξουν μηχανισμοί σε μία γενική τροποποίηση της χωροταξίας ή της πολεοδομίας, θα πρέπει να προβλεφθούν εκεί και κάποιοι άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Για να ξαναγυρίσω στην ερώτησή σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα τέσσερα με τα δέκα στρέμματα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό που λέμε με τη συμβιβαστική πρόταση την οποία καταθέσαμε είναι το εξής: αν κάποιος είχε αγοράσει, είχε κάνει έναν προγραμματισμό ζωής για τέσσερα στρέμματα πριν από ένα μήνα θα μπορεί να αξιοποιήσει την περιουσία του, αλλά δεν θα μπορεί ούτε να κάνει κατάτμηση, ούτε να κάνει παρέκκλιση, ούτε να κόψει το οικόπεδό του φέτες, δηλαδή δεν θα επιτρέπεται πια κανένα παράθυρο στο νόμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η παρέκκλιση δεν σας ενοχλεί εσάς σαν Υπουργό Περιβάλλοντος; Το γεγονός δηλαδή ότι κάποιος με τέσσερα στρέμματα θα μπορεί να χτίζει σε περιοχές Natura;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι περιοχές Natura δεν είναι αποστειρωμένες περιοχές περιβαλλοντικά. Η παρουσία του ανθρώπου πρέπει να είναι έντονη και ελεγχόμενη, ακριβώς για να έχουμε την προστασία των περιοχών αυτών. Διότι αν τις αφήσουμε τελείως μόνες τους – πέρα από τους πυρήνες των περιοχών αυτών – τότε δεν θα πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Επομένως, ο συμβιβασμός είναι μια πολύ σχετική έννοια. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε, τέρμα οι παρεκκλίσεις και δέκα στρέμματα από εδώ και πέρα, νομίζω ότι ανοίγουν τον δημόσιο διάλογο για πολλές άλλες μεγάλες τομές που θα πρέπει να γίνουν συνολικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρά τη δική σας κίνηση, οι βουλευτές που αντέδρασαν χθες στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας, σήμερα με δηλώσεις τους ζητούν περαιτέρω υποχωρήσεις. Είναι έτοιμο το Υπουργείο Περιβάλλοντος για κάτι τέτοιο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι είναι μια πρόταση που θα αποτελέσει τη βάση για το κλείσιμο της συζήτησης αυτής. Το να επιτρέψουμε παρεκκλίσεις, κατατμήσεις τότε αφήνουμε τα πράγματα όπως έχουν και δεν έχει κανένα νόημα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσε να πει κανείς ότι αφαιρεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανεξαρτήτως των δέκα στρεμμάτων, υπάρχει και μια άλλη κριτική που διατυπώνεται, θέλω να πω ότι τόσο ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ όσο και εκπρόσωποι Περιβαλλοντικών Οργανώσεων καταγγέλλουν την ελληνική πατέντα, τη μοναδική ίσως πατέντα διεθνώς της εκτός σχεδίου δόμησης. Χαρακτηριστικά μάλιστα διαβάζω μια φράση από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι θα αποτελέσει εθνική ντροπή η ενδεχόμενη απόρριψη της διάταξης για την εκτός σχεδίου δόμηση εντός προστατευμένων περιοχών. Εσείς τι απαντάτε στην κριτική αυτή;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι η κριτική αυτή αποτελεί επιβεβαίωση της ορθότητας της διάταξης αυτής. Επομένως υπό αυτή την έννοια νομίζω ότι έχει ανοίξει ένας πολύ σημαντικός διάλογος στην κοινωνία, γιατί μέχρι σήμερα αυτά τα θέματα δεν τα συζητούσαμε καθόλου, ήταν τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας ήταν θέματα ταμπού που κανένας δεν τα έθιγε και κανένας δεν τα ακουμπούσε.    Νομίζω ότι ξεκινά ένας διάλογος, δεν είναι μόνο η τοποθέτηση των κομμάτων που έχει σημασία, είναι η τοποθέτηση των φορέων, της κοινωνίας των πολιτών, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και νομίζω ότι θα διαμορφωθεί μία μαγιά, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε αυτό το θέμα στη χώρα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υποθέτω ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν θα είναι χαρούμενες με το ότι θα μπορεί κάποιος να χτίζει και με τα τέσσερα στρέμματα. Ήθελα να ρωτήσω κάτι τελευταίο κυρία Υπουργέ, μήπως το σήμα για οικιστική ανάπτυξη εις βάρος του περιβάλλοντος δόθηκε και με την fast track ανάπτυξη;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε αυτό θα ήθελα να τοποθετηθώ στην πράξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας νόμος, ένας νόμος που προκύπτει από μία αναντίρρητη ανάγκη να προχωρούν τα πράγματα πιο γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατικούς φραγμούς. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, αυτό δεν μπορεί να γίνεται με καμία σμίκρυνση ούτε της διαβούλευσης, ούτε του κομματιού που αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Αλλά ας περιμένουμε να κρίνουμε το νόμο στην πράξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.

Πηγή: http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni[524]=782&language=el-GR