Η ποινικοποίηση δεν θα περάσει!

diodia"Αποκλίνουσα συμπεριφορά" της κυβέρνησης

Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα Κατά των Διοδίων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της 11ης Φλεβάρη 2011

Μπροστά στο ογκούμενο κίνημα διαμαρτυρίας των πολιτών ενάντια στο χαράτσι των διοδίων, που φυτρώνουν σαν μανιτάρια σε όλη την Ελλάδα αφότου η κυβέρνηση χάρισε στους μεγαλοεργολάβους τις εθνικές οδούς που πλήρωσε και πληρώνει ο ελληνικός λαός από το υστέρημά του (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, τέλη κυκλοφορίας, φόροι στα καύσιμα, ποσοστό στην ασφάλιση οχημάτων κ.ο.κ.), ο κ. Ρέππας υποκριτικά και κατευναστικά δήλωνε ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις του αντιτίμου, σε παραχωρήσεις καρτών στους κατοίκους διαφόρων περιοχών κ.λπ.

Αντί γι’ αυτό όμως, εισήγαγε στη Βουλή τροπολογία με την οποία ουσιαστικά ποινικοποιείται η άρνηση καταβολής των παράνομων διοδίων. Αντί να προσπαθήσει έστω και για τα μάτια να απαλύνει την κατάφωρη ληστεία του ελληνικού λαού από τις ιδιωτικές εταιρίες, η κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται να βγάλει από το νομικό αδιέξοδο τους μεγαλοεργολάβους, που με το ισχύον καθεστώς αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το δίκαιο κίνημα των πολιτών κατά των διοδίων και υπέρ της κατάργησης των ληστρικών συμβάσεων παραχώρησης.

Θέλουμε να δούμε ποιος βουλευτής θα υπερψηφίσει την τροπολογία για επιβολή διοικητικού προστίμου 200 ευρώ και διοικητικών μέτρων για μια αστική διαφορά μεταξύ δύο ιδιωτών (του πολίτη και της παραχωρησιούχου εταιρίας). Σε κάθε περίπτωση, τονίζουμε τον ακραίο εξευτελισμό μιας κυβέρνησης που αποπειράται να μετατρέψει τον κρατικό μηχανισμό σε εισπράκτορα των κατά τα άλλα ανήμπορων να αντιδράσουν μεγαλοεργολάβων. Η τροπολογία για τα διόδια αποκαλεί την άρνηση πληρωμής «αποκλίνουσα συμπεριφορά». Κύριοι υπουργοί και κύριοι βουλευτές, «αποκλίνουσα συμπεριφορά» (λίαν επιεικώς!) είναι η μετατροπή σας σε υπαλλήλους των μεγαλοεργολάβων.

Το πραξικόπημα των κ. Ρέππα – «Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων», Παπουτσή – «Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» και  Καστανίδη – «Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (δηλαδή των επικεφαλής του νέου τρικέφαλου Υπουργείου Αδικίας, Αδιαφάνειας και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Νταβατζήδων) θα μείνει στην ιστορία σαν υπόδειγμα προκλητικής συνταγματικής εκτροπής. Δηλώνουμε την απόφασή μας να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο, από τη μαζική ειρηνική διαμαρτυρία ως την προσφυγή στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, μέχρι την οριστική κατάργηση των ληστρικών συμβάσεων παραχώρησης των εθνικών οδών στους μεγαλοεργολάβους.

Οι στόχοι μας:

Μετά την πανελλαδική συνέλευση ορίστηκε ξεκάθαρα ο στόχος του κινήματος. Σαν κίνημα πολιτών ενάντια στα διόδια διεκδικούμε:

  • Να καταργηθούν οι συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών δρόμων σε ιδιωτικές εταιρίες.
  • Να καταργηθούν τα όλα διόδια, ιδιωτικά ή κρατικά
  • Να συνεχιστούν όλα τα έργα επέκτασης ή βελτίωσης όλων των εθνικών δικτύων με ευθύνη ενός δημόσιου φορέα με κοινωνικό έλεγχο.
  • Απορρίπτουμε τις λογικές της κάρτας, του ηλεκτρονικού διοδίου ή της χρήσης παράπλευρων δρόμων.

Στο αγώνα μας αυτό θα συμπορευτούμε και με άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την σημερινή οικονομική κρίση. Προτείνουμε στους αγρότες και επαγγελματίες οδηγούς να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και σε κάθε κινητοποίηση να ανοίγουμε τις μπάρες εναλλακτικά από το κλείσιμο των δρόμων. Με αυτό τον τρόπο θα φέρουμε την κοινωνία μαζί μας αντί απέναντί μας.

Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα Κατά των Διοδίων

http://www.diodiastop.gr/


diodiaΑνακοίνωση των Επιτροπών «Ακρίβεια-Stop»

ΡΕΠΠΑΣ – ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ – ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ:

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΗΘΙΚΗΣ ΑΠΑΞΙΑΣ

Αθήνα, 10/2/2011

Στην προσθήκη του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για τις αστικές συγκοινωνίες, την οποία κατέθεσαν χτες οι υπουργοί Ρέππας, Παπουτσής και Καστανίδης, αναφέρεται:

«Η λαθρεπιβίβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς θέτει υπό σοβαρή διακινδύνευση την οικονομική και λειτουργική βιωσιμότητα του συστήματος των δημοσίων συγκοινωνιών της χώρας. Η ηθική απαξία της συμπεριφοράς αυτής είναι ιδιαίτερα μεγάλη, δεδομένου ότι η εν λόγω παραβατικότητα επηρεάζει εν τέλει και έχει αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας. »

Αυτό που θέτει «υπό σοβαρή διακινδύνευση τη βιωσιμότητα των δημοσίων συγκοινωνιών» είναι η από το 1988 άρνηση των αλλεπάλληλων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να καταβάλουν στα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς τις προβλεπόμενες από το νόμο αντισταθμιστικές εισφορές (τις οποίες καταβάλλουν ανελλιπώς, για παράδειγμα, στους εφοπλιστές) και η βούλησή τους να διαλύσουν τις δημόσιες συγκοινωνίες, δίνοντας τα φιλέτα σε ιδιώτες και καταδικάζοντας το επιβατικό κοινό σε νέα χαράτσια για χειρότερες υπηρεσίες.

Όσο για την «ηθική απαξία της συμπεριφοράς αυτής» αποτελεί χυδαίο ανέκδοτο όταν εκστομίζεται από εκπροσώπους του παρόντος πολιτικού και κοινωνικού συστήματος, οι οποίοι έχουν μετατρέψει το κοινοβούλιο σε πρωτοκολλητή της τρόικας και σε εκδοτήριο απαλλαγής ευθυνών και διαρκούς ασυλίας των πολιτικών και των επιχειρηματιών για τις ρεμούλες δεκάδων δισεκατομμυρίων των τελευταίων δεκαετιών (από τα πάρτι του Χρηματιστηρίου και των Ολυμπιακών Αγώνων ως τις μίζες της Siemens, τα δομημένα ομόλογα και τα Βατοπέδια).

Εάν η απειλή τρίμηνης φυλάκισης όσων αγωνίζονται για να ανακληθούν οι προκλητικές αυξήσεις σε εισιτήρια και κάρτες και για να διασφαλιστούν οι δημόσιες-ποιοτικές-φτηνές συγκοινωνίες υπερψηφιστεί από αυτούς που κορδώνονται ότι είναι εκπρόσωποι του λαού, ενώ έχουν καταπατήσει όχι μόνο τις υποσχέσεις τους αλλά και την ίδια την εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια, θα καταρριφθεί στην πράξη από το ειρηνικό μαζικό κίνημα των πολιτών. Ο αγώνας μας θα είναι επίπονος και παρατεταμένος, αλλά τελικά θα δικαιωθεί.

Όσον αφορά την εξίσου προκλητική μετατροπή του κρατικού μηχανισμού σε άθλιο υπηρέτη και φοροεισπράκτορα των αεριτζήδων μεγαλοεργολάβων που ως τώρα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν νομικά (διότι ηθικά δεν θα μπορέσουν ποτέ!) το κίνημα κατά των διοδίων, δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με το Πανελλαδικό Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα Κατά των Διοδίων μέχρι την οριστική κατάργηση των ληστρικών συμβάσεων παραχώρησης των εθνικών οδών στους μεγαλοεργολάβους.

Πηγή: www.akribeia-stop.gr