Ραδιενεργό Νερό Στη Θάλασσα

japanΕπιβεβαιώνονται οι θέσεις της ΒΙΟΖΩ

Έριξαν χιλιάδες τόνους ραδιενεργού νερού στη θάλασσα

Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Δέκα χιλιάδες τόνους νερό με 500 φορές υψηλότερη ραδιενέργεια από τα επιτρεπόμενα όρια έριξαν επίσημα στη θάλασσα. Στις 4 Απριλίου 2011, αξιωματούχος της Tokyo Electric Power Company (TEPCO), της διαχειρίστριας του εργοστασίου, με κροκοδείλια δάκρυα στα μάτια και φωνή που «έσπαγε» από την συγκίνηση, παίζοντας θέατρο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ανακοίνωσε ότι κρίθηκε αναγκαίο να προχωρήσουν στην «απελευθέρωση» ραδιενεργού νερού στη θάλασσα. Ωστόσο μέχρι στιγμής συνεχώς διοχετεύεται κρυφά ραδιενεργό νερό στην θάλασσα.

Την περασμένη Κυριακή αναφέρθηκε ως υπαίτια για τη διαρροή μία ρωγμή 20 εκατοστών σε φρέαρ του αντιδραστήρα Νο 2, η οποία δεν κατέστη δυνατό να σφραγιστεί τις προηγούμενες ημέρες. Πολλοί ειδικοί αμφισβητούν εάν πρόκειται για το μοναδικό σημείο διαρροής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την TEPCO, οι δέκα χιλιάδες τόνοι, που απελευθερώθηκαν στη θάλασσα, είχαν 500 φορές υψηλότερη ραδιενέργεια από τα επιτρεπόμενα όρια. Με την δικαιολογία ότι είναι προτιμότερο να δημιουργηθεί θέση στις δεξαμενές, ώστε να αποθηκευτεί εκεί νερό με πολύ υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας.

Η TEPCO και η παγκόσμιοι βρικόλακες της πυρηνικής ομάδας προσπαθούν να αμβλύνουν τις αρνητικές εντυπώσεις, που δημιουργήθηκαν από την απόλυτη αδυναμία τους, όχι μόνο να προλάβουν την πυρηνική κρίση, αλλά και να αντιμετωπίσουν τον σεισμό της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι που επακολούθησε.

Για πρώτη φορά, όμως, η εταιρεία δέχθηκε βέλη εμμέσως και από τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ, ο οποίος επέκρινε την Ιαπωνία -χωρίς να κατονομάσει την εταιρεία- για την έλλειψη ετοιμότητας και δυναμικής αντίδρασης μπροστά στην τραγωδία. «Οφείλουμε να διδαχθούμε απ' όσα συμβαίνουν σήμερα στη Φουκουσίμα. Είναι σαφές ότι όσα έκαναν τα κράτη-μέλη, τα πυρηνικά εργοστάσια ή ακόμα κι εμείς δεν είναι αρκετά. Γι' αυτό πρέπει να πάρουμε το μάθημά μας και να ενισχύσουμε την ασφάλεια αυτών των εργοστασίων», τόνισε ο Αμάνο κατά την εναρκτήρια ομιλία του, απευθυνόμενος προς τους αντιπροσώπους 72 κρατών που συμμετέχουν στη διάσκεψη για την αναθεώρηση της Σύμβασης Πυρηνικής Ασφάλειας του 1996. Επίσης υπογράμμισε ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο ανησυχούν σχετικά με το κατά πόσο η πυρηνική ενέργεια είναι ασφαλής. «Αυτή την αγωνία τους πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπ' όψιν μας», εξήγησε ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, και ταυτόχρονα υπογράμμισε την ανάγκη πλήρους διαφάνειας, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στην πυρηνική ενέργεια.

Με το σταγονόμετρο οι πληροφορίες

Οι πληροφορίες για το τι συμβαίνει σε κάθε αντιδραστήρα του συγκροτήματος Φουκουσίμα Ντάι-Iτσι παραμένουν λιγοστές. Δεν έχει ανακοινωθεί π.χ. ποιου αντιδραστήρα ή ποιων αντιδραστήρων οι πυρήνες έχουν περιέλθει σε μερική τήξη, απελευθερώνοντας τη ραδιενέργεια, που μετριέται στον αέρα και στο νερό γύρω από το εργοστάσιο. Με πρόχειρα μέσα διοχετεύεται διαρκώς νερό γύρω από τους αντιδραστήρες, ώστε να αποτραπεί η πλήρης τήξη των πυρήνων. Είναι επίσης βέβαιο ότι έχουν σημειωθεί ρωγμές στα τσιμεντένια κελύφη αντιδραστήρων. Στις αίθουσες ελέγχου αποκαταστάθηκε ο ηλεκτροφωτισμός, αλλά όχι οι ενδείξεις των οργάνων.

Τα υπόγεια του συγκροτήματος είναι γεμάτα ραδιενεργό νερό, εμποδίζοντας τις προσπάθειες αποκατάστασης του κανονικού συστήματος ψύξης. Στον αντιδραστήρα 2 η ραδιενέργεια έχει φθάσει τα 1.000 mSv/h, που ισοδυναμεί με την ανώτατη επιτρεπτή δόση ενός έτους σε 15 λεπτά.

Πηγές: AFP, BBC, A. P.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_05/04/2011_438165

Δυστυχώς Επιβεβαιώνονται οι Θέσεις του ΔΣ της ΒΙΟΖΩ

Που στις 17 Μαρτίου του 2011 εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο: «ΟΧΙ στην πυρηνική ενέργεια, που είναι τόσο επικίνδυνη» και απαιτούσε:

* Ενημερώστε τώρα τους πολίτες με την πραγματικότητα!

* Να σταματήσουν άμεσα οι κατασκευές νέων πυρηνικών σταθμών!

* Να κλείσουν σταδιακά στα επόμενα δύο χρόνια όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί σε παγκόσμιο επίπεδο!

Ολόκληρη η ανακοίνωση πατώντας εδώ

http://www.biozo.gr/node/450