Πυρηνική Απειλή για Μεσόγειο και Βαλκάνια

Το πυρηνικό γιαταγάνι της Τουρκίας, απειλεί τους πληθυσμούς της Μεσογείου και των Βαλκανίων

antipirinikoΔελτίο Τύπου του Αντιπυρηνικού Παρατηρητήριου Μεσογείου

Απτόητη η Τουρκία εξαγγέλλει και 3ο πυρηνικό σταθμό

Θα κάνει κάτι η Ελληνική Κυβέρνηση;

Απτόητη από τις εξελίξεις στην Ιαπωνία, κι ενώ έχουν φουντώσει οι συζητήσεις σε όλο τον Κόσμο και επανεξετάζεται η θέση πολλών κυβερνήσεων για την πυρηνική ενέργεια, η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας αφήνει να διαρρεύσει στα Μέσα Ενημέρωσης η πληροφορία για σχέδια κατασκευής και τρίτου πυρηνικού σταθμού (μετά το Άκκουγιου και τη Σινώπη) αυτή τη φορά στο ευρωπαϊκό τμήμα της, στο Kirklareli, 120 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Αν ωστόσο προκαλεί η αλαζονική στάση της Τουρκίας, άλλο τόσο προκαλεί  εντύπωση η μέχρι στιγμής παθητική στάση της ελληνικής Κυβέρνησης, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τις πολιτικές ηγεσίες όλων των αρμόδιων Υπουργείων. Ούτε η ιδιαίτερα βαρυσήμαντη δήλωση που έκανε πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την οποία έκρινε «ακατανόητη την επιμονή της Τουρκίας» δεν έδειξε να κινητοποιεί  το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών.

Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου (ΑΠΜ) κάνει  έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες ώστε να τεθεί επιτέλους στην ατζέντα των συζητήσεων το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Είναι τόσο δύσκολο να κατανοήσει κανείς οτι η προώθηση αυτού του προγράμματος θα αλλάξει τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες σε όλα τα επίπεδα (γεωπολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό) και θα αποτελέσει μιά μόνιμη απειλή για τη Ζωή, το Περιβάλλον και την Ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή;

Η Ελλάδα έχει κάθε όφελος να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο για την αποτροπή εγκατάστασης οποιουδήποτε νέου πυρηνικού σταθμού στην ευρύτερη περιοχή μας και τη δημιουργία Ζώνης Ειρήνης στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή χωρίς πυρηνικά και όπλα μαζικής καταστροφής.

Δεν το ζητάμε μόνο εμείς. Σε χαιρετισμό του που είχε αποστείλει προς τη ΓΣ του ΑΠΜ το 2008 ο σημερινός Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ Γιώργος Νικητιάδης,  Βουλευτής τότε της αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ιδιαιτέρως σήμερα που βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου της Τουρκίας, οφείλουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αποτρέψουμε την κατασκευή και την λειτουργία ενός πυρηνικού εργοστασίου στα τουρκικά παράλια, που σε συνδυασμό με την επικίνδυνη διαχείριση των τοξικών αποβλήτων, θα αποτελέσει μόνιμη και διαρκή απειλή για την Δωδεκάνησο και για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη. Η Ελλάδα σήμερα, θα έπρεπε να βρίσκεται πρωτοπόρα στην προσπάθεια πλήρους αποπυρηνικοποίησης του πλανήτη μας. Αυτό τόνισε και ο Πρόεδρός μας σε πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή».

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Ρόδος, 7/04/2011

Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου

Πηγή: http://www.manw.org


Πατώντας εδώ θα δείτε μιά κινούμενη γραφική αναπαράσταση (animation) της εξάπλωσης του ραδιενεργού νέφους (Καίσιο 137), που έφυγε από το Τσερνομπίλ και ταξίδεψε πάνω από την Ευρώπη από τις 26 Απριλίου μέχρι τις 9 Μαΐου το 1986.

Τα χρώματα της αναπαράστασης δείχνουν την κατά όγκο (μ3) περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας επάνω από το έδαφος, σε Μπεκερέλ.

Κίτρινο: . . . . . . . . 0,01 έως 0,1 Μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Πορτοκαλί: . . . . .  0,1 έως 1,0 Μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Ανοικτό Κόκκινο: 1,0 έως 10,0 Μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Κόκκινο: . . . . . . . 10,0 έως 100,0 Μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Σκούρο Κόκκινο: .100,0 έως 1.000,0 Μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Από την αναπαράσταση φαίνεται ότι το ραδιενεργό νέφος  άρχισε να εισέρχεται στην Βόρειο Ελλάδα το πρωί της 2ας Μαΐου 1986. Ήταν Μεγάλη Παρασκευή (Ορθοδοξίας).

Η μόλυνση συνέχισε να εξαπλώνεται στην Ελλάδα και την κάλυψε ολόκληρη το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου 3 Μαΐου 1986, με διαφορετικές εντάσεις ανά περιοχή και ώρα.

Η ραδιενεργός μόλυνση εντάθηκε την Δευτέρα του Πάσχα (5/5/1986) και παρέμεινε επάνω από την Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι την 9 Μαΐου 1986, που καλύπτει το συγκεκριμένο animation. Μπορείτε να σταματάτε την κίνηση της αναπαράστασης για να βλέπετε με καλύτερη λεπτομέρεια ποιές περιοχές καλύπτονται σε κάθε χρονική στιγμή.

Εσείς πού είσαστε αυτές τις ημέρες - ώρες ; Σας κατέβρεξε καμία βροχή ; Πως πάει η λειτουργία του θυρεοειδούς σας ;

http://www.irsn.fr/FR/popup/Pages/tchernobyl_video_nuage.aspx


Ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΒΙΟΖΩ

 ΟΧΙ στην πυρηνική ενέργεια που είναι τόσο επικίνδυνη

  •  Ενημερώστε τώρα τους πολίτες με την πραγματικότητα!
  • Να σταματήσουν άμεσα οι κατασκευές νέων πυρηνικών σταθμών!
  • Να κλείσουν σταδιακά στα επόμενα δύο χρόνια όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί σε παγκόσμιο επίπεδο!

Όλα τα μέσα μαζικής επιβολής (ΜΜΕ) - κατ’ ευφημισμόν ενημέρωσης - μας «ενημερώνουν» τα τελευταία χρόνια πότε ο πρόεδρος της Περσίας έβηξε και πότε ο πυρηνικός αντιδραστήρας του ΙΡΑΝ μπήκε σε λειτουργία. Δεν μας είπαν όμως κουβέντα για την επικινδυνότητα των πυρηνικών αντιδραστήρων των... Διαβάστε περισσότερα