25 χρόνια από τον πυρηνικό τρόμο του Τσερνομπίλ

Tsernobil_1986Σταματήστε τα Πυρηνικά Τώρα!

Με φιέστες, παρασημοφορήσεις και δεήσεις οι βασικοί υπεύθυνοι των πυρηνικών εργοστασίων θανάτου προσπάθησαν να «γιορτάσουν» την ολέθρια πυρηνική καταστροφή στο Τσερνομπίλ, αγνοώντας την απαίτηση των ενεργών πολιτών του πλανήτη μας, για να κλείσουν όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί σε παγκόσμιο επίπεδο!

Στις 26 Απριλίου 1986, στις 01:23 (τοπική ώρα), ο αντιδραστήρας Νο4 του σταθμού του Τσερνομπίλ εξερράγη κατά τη διάρκεια δοκιμής των μέτρων ασφαλείας έπειτα από σφάλματα χειρισμών, προκαλώντας την έκλυση ραδιενεργών υλικών. Ολόκληρο σχεδόν το βόρειο ημισφαίριο της Γης δέχθηκε ραδιενέργεια 1.000 φορές περισσότερη από αυτήν, που ακολούθησε τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα, μία επίθεση που κανείς δεν τολμούσε να προβλέψει.

Μετά την καταστροφή και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, οι σοβιετικές αρχές έστειλαν περί τα 600.000 άτομα στον τόπο της καταστροφής στο πλαίσιο των εργασιών εκκαθάρισης του χώρου, τα οποία εξετέθησαν σε υψηλές δόσης ραδιενέργειας με ελάχιστες προφυλάξεις.

Εικοσιπέντε χρόνια μετά, και ενώ οι επιπτώσεις από εκείνη την καταστροφή εξακολουθούν να υφίστανται και να επηρεάζουν την υγεία εκατομμυρίων πολιτών, το περιβάλλον και την οικονομία των χωρών που επλήγησαν, η ανθρωπότητα βιώνει μιά νέα πυρηνική τραγωδία, αυτή τη φορά από την έκρηξη στους 4 αντιδραστήρες του ιαπωνικού σταθμού της Φουκουσίμα.

Η επιστημονική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, που ελέγχεται από τις παγκόσμιες εταιρίες πυρηνικού ολέθρου δεν αναγνωρίζει για τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας παρά 31 νεκρούς! Δηλαδή τους εργαζομένους στον σταθμό του Τσερνομπίλ και τους πυροσβέστες που πέθαναν από τα άμεσα αποτελέσματα της έκθεσής τους στη ραδιενεργό ακτινοβολία, ενώ στην πραγματικότητα οι νεκροί ξεπερνούν τις 100.000.

Η σιωπή των σοβιετικών αρχών, την οποία ακολούθησε μία εκστρατεία ψευδών, συνέβαλε ωστόσο στη μόλυνση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως στην Ουκρανία, στη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Η Σοβιετική Ένωση δεν αναγνώρισε την καταστροφή παρά τρεις ημέρες αργότερα, όταν η Σουηδία, η οποία επλήγη από το ραδιενεργό σύννεφο, σήμανε συναγερμό για ολόκληρο τον κόσμο στις 28 Απριλίου.

TsernobilΟ σταθμός του Τσερνόμπιλ έκλεισε οριστικά τον Δεκέμβριο του 2000, αλλά ο αντιδραστήρας Νο4, ο οποίος καλύφθηκε πρόχειρα από τσιμεντένιο κώδωνα, δεν είναι αρκετά ασφαλής.

Κατά τη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης στις 19 Απριλίου 2011 στο Κίεβο η διεθνής κοινότητα αποδέσμευσε ποσό ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή και τοποθέτηση νέας σαρκοφάγου στο Τσερνομπίλ. Αυτό το κόστος και το ανυπολόγιστο «κόστος» των ανθρώπινων ζωών, τα όρνεα του πυρηνικού ολέθρου, δεν συνυπολογίζουν στο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας από τους πυρηνικούς σταθμούς.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΒΙΟΖΩ: ΟΧΙ στην πυρηνική ενέργεια που είναι τόσο επικίνδυνη

Πηγές: www.enet.gr, www.kathimerini.gr, www.manw.org


Πατώντας εδώ θα δείτε μιά κινούμενη γραφική αναπαράσταση (animation) της εξάπλωσης του ραδιενεργού νέφους (Καίσιο 137), που έφυγε από το Τσερνομπίλ και ταξίδεψε πάνω από την Ευρώπη από τις 26 Απριλίου μέχρι τις 9 Μαΐου το 1986.

Τα χρώματα της αναπαράστασης δείχνουν την κατά όγκο (μ3) περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας επάνω από το έδαφος, σε Μπεκερέλ.

Κίτρινο: . . . . . . . . 0,01 έως 0,1 Μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Πορτοκαλί: . . . . .  0,1 έως 1,0 Μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Ανοικτό Κόκκινο: 1,0 έως 10,0 Μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Κόκκινο: . . . . . . . 10,0 έως 100,0 Μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Σκούρο Κόκκινο: .100,0 έως 1.000,0 Μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Από την αναπαράσταση φαίνεται ότι το ραδιενεργό νέφος  άρχισε να εισέρχεται στην Βόρειο Ελλάδα το πρωί της 2ας Μαΐου 1986. Ήταν Μεγάλη Παρασκευή (Ορθοδοξίας).

Η μόλυνση συνέχισε να εξαπλώνεται στην Ελλάδα και την κάλυψε ολόκληρη το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου 3 Μαΐου 1986, με διαφορετικές εντάσεις ανά περιοχή και ώρα.

Η ραδιενεργός μόλυνση εντάθηκε την Δευτέρα του Πάσχα (5/5/1986) και παρέμεινε επάνω από την Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι την 9 Μαΐου 1986, που καλύπτει το συγκεκριμένο animation. Μπορείτε να σταματάτε την κίνηση της αναπαράστασης για να βλέπετε με καλύτερη λεπτομέρεια ποιές περιοχές καλύπτονται σε κάθε χρονική στιγμή.

Εσείς πού είσαστε αυτές τις ημέρες - ώρες ; Σας κατέβρεξε καμία βροχή ; Πως πάει η λειτουργία του θυρεοειδούς σας ;

http://www.irsn.fr/FR/popup/Pages/tchernobyl_video_nuage.aspx