ΛΑΡΚΟ και Εθνικό Συμφέρον

larko

Το Εθνικό Συμφέρον επιτάσσει να σταματήσει τώρα η ρύπανση του Ευβοϊκού

Εθνικό Συμφέρον και μεταλλουργία νικελίου

Κατ’ αρχήν υπάρχει μιά βασική αρχή: Ότι σκοτώνει το περιβάλλον μέσα από την διατροφική αλυσίδα της ζωής, θα σκοτώσει σύντομα και τους ανθρώπους. Γι αυτό ότι σκοτώνει το περιβάλλον δεν μπορεί να αποτελεί εθνικό συμφέρον. Η ΛΑΡΚΟ ρυπαίνοντας τον βυθό του Ευβοϊκού ρυπαίνει τα ψάρια, που με την σειρά τους ρυπαίνουν τους ανθρώπους. Πως μπορεί αυτή η διαδικασία να αποτελεί εθνικό συμφέρον;

Υπάρχει μιά κυνική μειοψηφία, που απαξιώνοντας την καταστροφή του περιβάλλοντος βλέπει μονάχα τα δήθεν οικονομικά οφέλη από την παραγωγή της ΛΑΡΚΟ, η οποία προσπαθεί να μας πείσει ότι αυτά τα πολύ πενιχρά οικονομικο-κοινωνικά οφέλη αποτελούν εθνικό συμφέρον. Υπάρχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που εμείς ονομάζουμε μέσα μαζικής επιβολής απόψεων, τα οποία έχουν επιβάλει σε μερίδα του πληθυσμού την άποψη ότι η παραγωγή της ΛΑΡΚΟ αποτελεί εθνικό συμφέρον.

Ισχύει όμως αυτή η κυνική άποψη;

Αποτελεί εθνικό συμφέρον η εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου, όπως γίνεται από την ΛΑΡΚΟ;

Η εκμετάλλευση του ορυκτού λατερίτη από την ΛΑΡΚΟ γίνεται με τρόπο ληστρικό. Η ίδια εταιρία παραδέχεται ότι για τον λατερίτη «Η μέση περιεκτικότητα σε νικέλιο είναι 1%»(1) και «η συνολική ετήσια παραγωγή νικελίου φθάνει τους 20.000 τόνους, ενώ η ποσότητα μεταλλευμάτων που απαιτείται για να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη παραγωγή, είναι περίπου 2.500.000 τόνοι» (2). Άρα η αξιοποίηση του μεταλλεύματος γίνεται σε ποσοστό 0,8%! Ή στους 1000 τόνους καθαρού μεταλλεύματος βγάζουμε 8 τόνους σιδηρονικέλιο!

larkoΤο υπόλοιπο, που ονομάζεται σκουριά, τί το κάνουμε;

Την πετάμε και ρυπαίνουμε τη θάλασσα είτε ένα πολύ μικρό μέρος της διατίθεται σαν παραπροϊόν ευτελούς αξίας.

Η σκουριά τι περιέχει;

Σίδηρο 43%, Πυρίτιο 33%, Αλουμίνιο 10% κ.λπ.

Δηλαδή πετάμε τον σίδηρο, το αλουμίνιο και το πυρίτιο στη θάλασσα ρυπαίνοντάς τη; Όλοι ξέρουμε πόσο χρήσιμα είναι ο σίδηρος και το αλουμίνιο. Όμως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι το πυρίτιο είναι η βασική πρώτη ύλη για την κατασκευή των φωτοβολταϊκών και των μικροεπεξεργαστών των ηλεκτρονικών υπολογιστών! Ο δε λατερίτης της Βοιωτίας περιέχει και ψήγματα γαλλίου, ενός πολύ σπάνιου μετάλλου για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές!

Το απαράδεκτο μάλιστα της σημερινής εκμετάλλευσης του εθνικού μας πλούτου, που λέγεται λατερίτης βρίσκεται στο ότι όλο αυτό το υλικό το έχουμε φτάσει στην θερμοκρασία των 1600-1700 βαθμών Κελσίου σπαταλώντας τεράστια ποσότητα ενέργειας και αφού πάρουμε το 0,8%, το υπόλοιπο πολύτιμο υλικό το ψήχουμε - άλλη σπατάλη ενέργειας και ρύπανσης - και μετά το πετάμε στη θάλασσα καταστρέφοντας και ρυπαίνοντας τον Ευβοϊκό!

Δηλαδή πατάμε τον εθνικό μας πλούτο στη θάλασσα, αφού σπαταλήσαμε ενέργεια κι αυτό το θεωρούμε εθνικό συμφέρον;

Αν δε πάρουμε υπ’ όψιν μας ότι η εξόρυξη που γίνεται είναι 3 έως 4 φορές παραπάνω από το καθαρό μετάλλευμα λατερίτη, τότε η αξιοποίηση των κοιτασμάτων μας πέφτει στο 0,2%! Αυτό αποτελεί μία

Τεράστια σπατάλη των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μας

Η ΛΑΡΚΟ διαθέτει  κυρίως μεταλλεία επιφανειακής εκμετάλλευσης στην περιοχής της  Εύβοιας, της Βοιωτίας και της Κοζάνης, που τα αφήνει στο έλεος της φύσης. Η ζημιά στο περιβάλλον τεραστίων διαστάσεων με κόψιμο χιλιάδων δέντρων και αποψίλωση δασών. Εκατομμύρια τόνοι στείρων υλικών (μπάζα) καλύπτουν ολόκληρες εκτάσεις μετατρέποντάς τες σε κρανίο τόπο. Με την βροχή αυτά τα υλικά βγάζουν βαρέα μέταλλα ρυπαίνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και στην συνέχεια τους ανθρώπους. Έτσι η ΛΑΡΚΟ:

  • Ρυπαίνει και καταστρέφει τον βόρειο Ευβοϊκό, με την τοξική σκουριά
  • Ρυπαίνει και καταστρέφει τεράστιες εκτάσεις με τα επιφανειακά ορυχεία
  • Ρυπαίνει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.

Καταστρέφει το περιβάλλον και σπαταλάει άπληστα τον εθνικό μας πλούτο, προς όφελος των κερδοσκοπικών παγκόσμιων εταιριών, που θέλουν την ΛΑΡΚΟ να κάνει την βρώμική δουλειά για να αισχροκερδούν αυτές.

Η ΛΑΡΚΟ καταστρέφει το Περιβάλλον, τον Άνθρωπο και τον Εθνικό μας Πλούτο. Αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί!

Εκδήλωση-διαμαρτυρία την Κυριακή 15 Μάη στις 11 το πρωί στην παραλία της Χαλκίδας

Δείτε επίσης: Ανοιχτή χωματερή στη θάλασσα!


1. http://www.larco.gr/el.euboea_mines.php

2. Εδώ το λέει παραγωγή νικελίου, αλλά εννοεί σιδηρονικέλιου http://www.larco.gr/el.rnd.php