Το ''θαυματουργό βραχιόλι''...

VrahioliΙσορροπία Ισχύος, οζονοθεραπία κ.λπ. Πολλοί αεριτζήδες εκμεταλλεύονται τις εναλλακτικές ευαισθησίες των καταναλωτών

Μετά την αποκάλυψη στην Αυστραλία της απάτης των κερδοσκόπων, που διακινούσαν το «βραχιόλι που δίνει ισορροπία» ή «θαυματουργό βραχιόλι», οι απατεώνες συνεχίζουν να πουλάνε αυτά τα προϊόντα μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες της παγκοσμιοποιημένης αγοράς(1). Αλλάξανε μόνο λίγο το σήμα και την εμφάνιση των βραχιολιών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν πολλές μελέτες, που αναφέρονται στην βοήθεια των ηλεκτρικών και μαγνητικών επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι περισσότερες μελέτες όμως αποδεικνύουν ότι οι ηλεκτρομαγνητικές επιδράσεις στον άνθρωπο δημιουργούν προβλήματα και ελέγχονται για καρκινογενέσεις. Π.χ. τα κινητά τηλέφωνα κ.λπ.

Δεν μπορούμε να παίζουμε με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία!

Οι κερδοσκόποι απατεώνες όμως συνεχίζουν να τα πουλάνε παγκόσμια.

Να τι έγραφε ο Ανδρέας Ζουρδός τον περασμένο Δεκέμβριο:

Το βραχιόλι που δίνει ισορροπία. Μύθος ή πραγματικότητα;

Ο κατάλογος των προϊόντων που εμπορεύονται αέρα κοπανιστό και υπόσχονται τα πιο εξωφρενικά πράγματα μεγαλώνει διαρκώς στον τομέα της υγείας.  Το φαινόμενο αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό.

Μία τεράστια απάτη αποκαλύφθηκε πριν λίγες μέρες στην Αυστραλία.  Η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτή (αντίστοιχο του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτή[2]) διέταξε την εταιρία Power Balance να σταματήσει  να διατυπώνει τους  παραπλανητικούς ισχυρισμούς για τα βραχιόλια, τα οποία πουλά και που συνήθως  είχαν αγοραστικό κοινό  άτομα κοντά στο χώρο του αθλητισμού.

VrahioliΤα βραχιόλια αυτά έχουν γίνει αρκετά διάσημα σε πολλές χώρες του κόσμου. Η παραγωγός εταιρία ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων,  πώς:

«Στην διαφήμιση των Power Balance βραχιολιών ισχυριζόμασταν πως βελτιώνουν την δύναμη, την ισορροπία και την ευλυγισία.

Παραδεχόμαστε πως δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη επιστημονική απόδειξη που να στηρίζει τους ισχυρισμούς μας και πως δημιουργήσαμε μία παραπλανητική διαφήμιση παραβιάζοντας τις σχετικές διατάξεις.

Αν νιώθετε ότι έχετε παραπλανηθεί από τις διαφημίσεις μας, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε συγγνώμη και να προσφέρουμε πλήρη αποζημίωση.

Για να πάρετε μία πλήρη αποζημίωση παρακαλούμε επισκεφτείτε τον ιστότοπο μας www.powerbalance.com.au ή καλέστε μας στο τηλ...»(3)

Σαν αποτέλεσμα των παραπλανητικών διαφημίσεων η Power Balance εξαναγκάστηκε να κάνει τις εξής κινήσεις στην αγορά της Αυστραλίας.

  • Αφαίρεση των παραπλανητικών ισχυρισμών στον ιστότοπο και στα προϊόντα της.
  • Να δημοσιεύσει την ομολογία πως διατύπωσε αναπόδεικτους ισχυρισμούς.
  • Να αποζημιώσει όσους πελάτες της το επιθυμούν.
  • Να  αφαιρέσει την φράση “Τεχνολογία Επιδόσεων” (Perfomance Technology) από τα προϊόντα της.

Το κομποσκοίνι του fitness είχε άδοξο τέλος. Τώρα που η απάτη αποκαλύφθηκε στην Αυστραλία, μένει να  δούμε πότε οι Έλληνες καταναλωτές θα προστατευτούν από παρόμοια φαινόμενα στην Ελλάδα.

28 Δεκεμβρίου 2010

Ανδρέας Ζουρδός, Bsc Human Nutrition

Πηγή: http://www.xbody.gr/


Vrahioli1: Η αγορά στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα αυξάνεται συνεχώς από τους απατεώνες κερδοσκόπους. Με την ευκαιρία αυτή για αλλαγή βελτίωσαν την εμφάνιση των προϊόντων και δημιούργησαν και νέα. Ψάχνοντας Αν βρείτε τι είναι η «Ισορροπία Ισχύος» (Power Balance) δεν θα το βρείτε στους βασικούς καταλόγους (menus) των ιστοσελίδων τους. Θα το βρείτε στο FAQ που είναι καλά κριμένο στο τέλος της ιστοσελίδας τους και βέβαια εκεί δεν λένε τίποτα για την ουσιαστική λειτουργία των προϊόντων:

What is Power Balance™? (Τι είναι η Ισορροπία Ισχύος;)

Made by athletes for athletes, Power Balance™ is a favorite among elite competitors, weekend warriors and every day fitness enthusiasts.

Φτιαγμένο από τους αθλητές για τους αθλητές, η Ισορροπία Ισχύος, είναι η συμπάθεια της ελίτ των αγωνιζόμενων, των πολεμιστών του  Σαββατοκύριακου και κάθε μέρα ενθουσιάζονται στο γυμναστήριο.

What Does It Do? (Τι κάνει;)

Power Balance™ contains a thin polyester film hologram, which reacts differently for each person. Give it a try and see what it does for you.

Η Ισορροπία Ισχύος περιέχει μια λεπτή πολυεστερική ταινία σε ολόγραμμα, η οποία αντιδρά με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άτομο. Δοκιμάστε το και δείτε τι κάνει για σας.

How Does the Hologram Work? (Πώς λειτουργεί το ολόγραμμα;)

The thin polyester film hologram is programmed through a proprietary process, which is designed to mimic Eastern philosophies that have been around for hundreds of years.

Η λεπτή πολυεστερική ταινία σε ολόγραμμα έχει προγραμματιστεί μέσα από μια κρυφή (ιδιόκτητη) διαδικασία, η οποία έχει σχεδιαστεί για να μιμηθούμε τις ανατολικές φιλοσοφίες που κυκλοφορούν εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Επί της ουσίας λέει ότι εμείς κάναμε κάτι κρυφό, με βάση τις ανατολικές φιλοσοφίες. Αυτό το ονομάζει ολόγραμμα.

Πηγή: www.powerbalance.com/faqs

2: Εδώ στην Ελλάδα ονομάζεται «Γενική Γραμματεία Καταναλωτή»

3: In our advertising we stated that Power Balance wristbands improved your strength, balance and flexibility.

We admit that there is no credible scientific evidence that supports our claims and therefore we engaged in misleading conduct in breach of s52 of the Trade Practices Act 1974.

IVrahiolif you feel you have been misled by our promotions, we wish to unreservedly apologise and offer a full refund.

Η ανακοίνωση αυτή λειτούργησε για λίγο και μετά η εταιρία ακύρωσε την ιστοσελίδα. Όταν την αναζητάς εμφανίζεται το μήνυμα disabled: “We're sorry, the page you're looking for can not be found.”