Στον Ειρηνικό πέρασε ραδιενεργό υγρό από τη Φουκουσίμα

foykoysimaΔεν έχει τέλος το περιβαλλοντικό μαρτύριο που ξεκίνησε με το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Από νέα διαρροή ραδιενεργού υγρού, ένα σημαντικό μέρος πέρασε στον Ειρηνικό Ωκεανό.  

Αναλυτικότερα, περίπου 45 τόνοι μολυσμένων υδάτων εντοπίστηκαν την Κυριακή γύρω από το κεντρικό σύστημα καθαρισμού, το οποίο απομακρύνει τα ραδιενεργά υλικά από το νερό που είχε χρησιμοποιηθεί για την ψύξη των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα. Η διαρροή φέρεται να σταμάτησε μόλις οι τεχνικοί διέκοψαν τη λειτουργία του συστήματος, ενώ διεξάγονται έλεγχοι για το πρόβλημα που προέκυψε. Εργάτες δημιούργησαν αναχώματα με σάκους από άμμο για να εμποδίσουν τη διαφυγή των υδάτων, όμως τουλάχιστον 300 λίτρα διοχετεύθηκαν στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω αγωγού.

Στην επίσημη ανακοίνωση της Tepco αναφέρεται ότι το νερό περιείχε ραδιενεργές ουσίες (καίσιο 137 και ιώδιο 131) σε επίπεδα «παρόμοια ή ελαφρώς ανώτερα» με αυτά που εντοπίστηκαν στη θάλασσα κοντά στον πυρηνικό σταθμό. Σημειώνεται επίσης ότι ύστερα από ελέγχους διάρκειας 2-3 εβδομάδων θα διαπιστωθεί εάν στο μολυσμένο νερό υπήρχε και ραδιενεργό στρόντιο, που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο των οστών. Μετά το πυρηνικό δυστύχημα στο σταθμό της Φουκουσίμα στις 11 Μαρτίου, το οποίο προκλήθηκε από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι στη βορειοανατολική Ιαπωνία, η Tepco απέρριψε 10.000 τόνους ραδιενεργών υδάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό πυροδοτώντας παγκόσμια ανησυχία για την απειλή.