Σκοτώνουν τα Κουνούπια ή τη Φύση;

kounoupiaΜετά τον ψεκασμό για κουνούπια αυξήθηκαν οι αρρώστιες και τα βλαβερά έντομα σε όλο το κάμπο της Λαμίας

Μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των ωφέλιμων εντόμων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΒΙΟΖΩ, μετά από καταγγελίες καταναλωτών του Δήμου Λαμίας, απευθύνθηκε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για διευκρινίσεις στην καταπολέμηση των κουνουπιών. Ζήτησε ενημέρωση για τα ζητήματα στην συνέχεια:

1.            Ποιός είναι ο ελεγκτικός φορέας* των αποτελεσμάτων της καταπολέμησης των κουνουπιών στην περιοχή του Δήμου Λαμίας.

kounoupia2.            Πως έγινε συγκεκριμένα η ενημέρωση των πολιτών και ποια μέτρα πήρατε πριν από «τον ψεκασμό πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προφύλαξης της έκθεσης των ανθρώπων, του οικοσυστήματος, των οικόσιτων και παραγωγικών ζώων και του περιβάλλοντος από τα εντομοκτόνα»*.

3.            Πως έγινε συγκεκριμένα η ενημέρωση των παραγωγών αγροτών και δη αυτών που παράγουν βιολογικά;

4.            Ποιά βιοκτόνα σκευάσματα χρησιμοποιήθηκαν; Στείλτε μας τα Δελτία Δεδομένων Ασφάλειας Προϊόντων (Material Safety Data Sheet – MSDS) κατά περίπτωση:

·        Τους από αέρα ψεκασμούς υδάτων

·        Τους από εδάφους ψεκασμούς υδάτων

·        Τους από εδάφους ψεκασμούς επιφανειών πρασίνου

5.            Ποιός φορέας διενεργεί και πως τον έλεγχο υπολειμματικότητας* για τη διαπίστωση τυχόν υπολειμμάτων των βιοκτόνων, που χρησιμοποιήθηκαν (κατά περίπτωση όπως στο 4).

6.            Η βιολογική αντιμετώπιση των κουνουπιών (ενισχύοντας τους εχθρούς τους), που ήταν η μοναδική λύση με 100% αποτελέσματα ενάντια στην ελονοσία των δεκαετιών 1950-60, μια και το DDT αποδείχτηκε ανίσχυρο και φοβερά τοξικό για τον άνθρωπο, είναι μέσα στη οπτική γωνία της διοίκησης της Περιφέρειας;

Το Δ.Σ. της ΒΙΟΖΩ

* ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Υ1/Γ.Π.οικ.31343:  Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών


 

Μια άλλη αντιμετώπιση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Απαγορεύεται απόψε προληπτικά η κυκλοφορία των κατοίκων στο Βαθύλακκο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο λόγος της απαγόρευσης είναι οι ψεκασμοί που θα γίνουν για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας "με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας από τον ιό του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται με τα κοινά κουνούπια, αποφασίστηκε να γίνει στον οικισμό Βαθύλακου καταπολέμηση των ακμαίων κουνουπιών με την μέθοδο της εκνέφωσης".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως "ο ψεκασμός θα γίνει σήμερα Πέμπτη, 25 Αυγούστου, μετά τις 23.00 το βράδυ. Συγκεκριμένα, ειδικό όχημα με ψεκαστικό μηχάνημα θα διενεργήσει ψεκασμούς από τις 23.00 ως τις πρωινές ώρες, ξεκινώντας από την περίμετρο του οικισμού και περνώντας από τους δρόμους, ειδικά όπου υπάρχει μεγάλη βλάστηση".

Τι να προσέξουν οι κάτοικοι

Η Περιφέρεια κάνει γνωστό πως το υλικό και η μέθοδος που χρησιμοποιούνται, που είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν το περσινό καλοκαίρι, δεν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία, εάν ληφθούν υπ’ όψη τα παρακάτω μέτρα:

Όλα τα παράθυρα των κατοικιών να παραμείνουν κλειστά για τουλάχιστον μία ώρα μετά τον ψεκασμό.

Να μην υπάρχουν απλωμένα ρούχα και αντικείμενα (λ.χ. παιδικά παιχνίδια κτλ), στις αυλές και τα μπαλκόνια.

Να απομακρυνθούν τα ζώα σε κατάλληλο κλειστό μέρος.

Εάν υπάρχουν, να απομακρυνθούν τα μελίσσια.

Εάν παρ’ όλα αυτά, υπάρξει έκθεση στην ψεκαστική ουσία, μπορεί ενδεχόμενα και ειδικά στα αλλεργικά άτομα, να προκληθεί παροδικός ερεθισμός του δέρματος ή και του αναπνευστικού συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ζητηθεί ιατρική συνδρομή (προσωπικός ιατρός, κέντρο υγείας κτλ).

Υπενθυμίζεται, τονίζει στην ανακοίνωσή της η Περιφέρεια, ότι η παραπάνω διαδικασία γίνεται προληπτικά με αποκλειστικό σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πηγή: agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=108042