Δεν Είναι Όλοι οι Κινέζοι Πρόβατα!

ChinaΣήκωσαν κεφάλι όταν η νομενκλατούρα έδωσε άδεια σε Ιαπωνική εταιρία να ρυπαίνει τη θάλασσα

Συγκρούσεις χιλιάδων διαδηλωτών και αστυνομικών

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα μεταξύ αστυνομικών και χιλιάδων διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν για τη ρίψη των ακάθαρτων υδάτων μιας χαρτοποιίας στις ακτές της πόλης Σιντόνγκ, κοντά στην Σανγκάη. Οι διαδηλωτές είχαν καταλάβει νωρίτερα κυβερνητικό κτίριο, κατέστρεψαν υπολογιστές και άρπαξαν από όλους τους ορόφους αλκοολούχα ποτά, κρασιά, κούτες με τσιγάρα και άλλα είδη με τα οποία συνήθως δωροδοκούνται υπάλληλοι στην Κίνα!

Ορισμένα από τα αντικείμενα αυτά εκτίθενταν στην πρόσοψη του κυβερνητικού κτιρίου, σύμφωνα με φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο Sina Weibo, τη μεγαλύτερη κινεζική υπηρεσία μικρο-ιστολογίων που αριθμεί τουλάχιστον 250 εκατομμύρια συνδρομητές.

"Υπάρχει κόσμος παντού, στο κέντρο της πόλης είναι έντονη η μυρωδιά του αλκοόλ και ακούγονται γυαλιά που σπάζουν" γράφει ένας μπλόγκερ.

Η δημοτική αστυνομία κάλεσε τους διαδηλωτές να γυρίσουν στα σπίτιά τους διαβεβαιώνοντας ότι ο αγωγός της χαρτοποιίας θα "κλείσει οριστικά", σύμφωνα με ανακοίνωση στο ιστολόγιό της.

"Ο δήμος της Ναντόνγκ (όπου βρίσκεται η χαρτοποιία) αποφάσισε να εγκαταλείψει οριστικά το σχέδιο της ρίψης των ακάθαρτων υδάτων στη θάλασσα: ζητούμε από τους κατοίκους να γυρίσουν στα σπίτια τους" τονίζει η αστυνομία.

Παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση αυτή μεταδόθηκε και από την τοπική τηλεόραση, αρκετοί διαδηλωτές εξέφρασαν σκεπτικισμό για τις πραγματικές προθέσεις των αρχών.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την έδρα της κυβέρνησης της Σιντόνγκ άρχισαν να διαλύονται αργότερα.

Τα ακάθαρτα ύδατα που θα πέφτουν στη θάλασσα της πόλης Σιντόνγκ μέσω ενός αγωγού της ιαπωνικής χαρτοποιίας Oji Paper Group φέρεται να φθάνουν σε ποσότητα τους 150.000 τόνους ημερησίως, όταν το εργοστάσιο, η κατασκευή του οποίου άρχισε το 2007, λειτουργήσει πλήρως, σύμφωνα με τους κατοίκους που επικαλείται η εφημερίδα Global Times.

Τα κινήματα διαμαρτυρίας έχουν πολλαπλασιαστεί από πέρυσι στην Κίνα με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν την επιδείνωση του περιβάλλοντος, θύμα των τριών δεκαετιών ταχείας βιομηχανοποίησης της χώρας.

Στις αρχές Ιουλίου στην πόλη Σιφάνγκ της νοτιοδυτικής επαρχίας Σιτσουάν, διαδηλωτές είχαν συγκρουστεί με τις δυνάμεις της τάξης πριν λάβουν τη διαβεβαίωση για την εγκατάλειψη του σχεδίου για την κατασκευή ενός ρυπογόνου εργοστασίου μεταλλουργίας.

28.07.2012 | 11:17

Πηγή: http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=154133&catid=7