Μετατρέπουν την Ελλάδα σε Καφρακστάν!

chalkidikiΤρόικα, Κυβέρνηση και ΥΠΕΚΑ ισχυρίζονται ότι μετατρέπουν την Ελλάδα σε χώρα με κανόνες. Έλα όμως που οι πράξεις τους και οι χρυσοθήρες τους διαψεύδουν!

Η εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για την κατασκευή του εργοστασίου της υλοτόμησε έκταση δάσους 300 στρεμμάτων, ισοπέδωσε το έντονο ανάγλυφο της περιοχής και έστρωσε δάπεδο από οπλισμένο σκυρόδεμα στην έκταση που προβλέπεται να καταλάβει. Όλο αυτό το διάστημα παρανομούσε συνειδητά και εν γνώσει της ότι δεν διέθετε τις απαιτούμενες πολεοδομικές άδειες!

Εδώ και πολλούς μήνες η εταιρία προσπαθεί να πάρει από την Πολεοδομία του Δήμου Αριστοτέλη έγκριση δόμησης για το εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών. Η Πολεοδομία τηρώντας το νόμο, ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ, της επέστρεψε το φάκελο της αίτησης χωρίς να την εγκρίνει διότι δεν ήταν σύμφωνη με τις διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Όλους αυτούς τους μήνες, η μόνη απάντηση στις επαναλαμβανόμενες καταγγελίες των πολιτών για παράνομη δράση της εταιρείας ήταν η παρεμπόδιση της πρόσβασης στο βουνό, τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα – μαζί με την προπαγάνδα και τη συκοφάντησή τους από τα ΜΜΕ. Η αστυνομία ήταν πάντα εκεί, για να προστατεύει τις παράνομες εργασίες σαν ιδιωτική φρουρά της  εταιρείας.

chalkidikiΑφού δεν μπορούσε να πάρει νόμιμη άδεια από την Πολεοδομία, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ άλλαξε στρατηγική. Στις 13 Μαΐου 2013, η Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών, Τμήμα Γ’ του ΥΠΕΚΑ χορήγησε στην εταιρεία άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στη “μονάδα εμπλουτισμού Σκουριών”, δηλαδή στη μονάδα που δεν έχει λάβει ακόμα άδεια δόμησης! Η εταιρεία προσπαθεί τώρα να παρακάμψει την Πολεοδομία ισχυριζόμενη ότι  με την άδεια του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού έχει ουσιαστικά εγκριθεί η δόμηση του εργοστασίου!

Μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δώστε!

Η τραγελαφική αυτή κατάσταση μόνο στην Ελλάδα της τρόικας θα μπορούσε να υπάρξει. Το ότι αυτό το εργοστάσιο, για το οποίο εγκρίνεται ο εξοπλισμός, ακόμα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ δεν φαίνεται να απασχολεί την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, καθώς δεν αναφέρεται πουθενά μέσα στην απόφαση (Πατήστε εδώ για να δείτε την απόφαση). Δεν θα μας απασχολούσε αν επρόκειτο για ένα απλό πρωθύστερο, που όμως δεν αναιρεί την υποχρέωση του ιδιοκτήτη του έργου να λάβει όλες τις κατά το νόμο απαιτούμενες άδειες. Εδώ όμως βλέπουμε ότι η εταιρεία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει …τα μηχανήματα σαν άδεια για να χτίσει το εργοστάσιο!

Οι χωρίς άδεια εκσκαφές δεν είναι η  μοναδική πολεοδομική παρανομία στις Σκουριές. Μετά από καταγγελία του παρατηρητηρίου μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, η Πολεοδομία του Δήμου Αριστοτέλη είχε διαπιστώσει ότι στις Σκουριές η  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ είχε κατασκευάσει παράνομα και αυθαίρετα κτίσματα. Τα παράνομα καταγράφηκαν στο ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΨΙΑΣ 1138/05.12.2012 και επιβλήθηκαν τα σχετικά πρόστιμα. (Το έγγραφο: σελίδα 1 και σελίδα 2). H απάντηση της εταιρείας ήταν ένα θρασύτατο: “Παρανομήσαμε συνειδητά”!

Τα κτίσματα αυτά καταστράφηκαν όλα ολοσχερώς κατά τον εμπρησμό της 17ης Φεβρουαρίου 2013. Από την επομένη η εταιρεία άρχισε την επανακατασκευή τους χωρίς να έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες εγκρίσεις και άδειες. Το Παρατηρητήριο υπέβαλε άμεσα νέα καταγγελία (δείτε την εδώ) δηλώνοντας ότι “η επανακατασκευή αυτών των κτισμάτων είναι παρανομία καθ’ υποτροπήν”. Ωστόσο τα παράνομα ηλεκτροδοτήθηκαν και λειτουργούν ως χώροι κύριας χρήσης.

...Καφρακστάν!

Πηγή: Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων