Ο Χρυσός Θάνατος...

ChalkidikiΟι παγκόσμιοι χρυσοθήρες:

  • Καταστρέφουν την τοπική οικονομία της Χαλκιδικής, χωρίς κανένα οικονομικό όφελος για την χώρα!
  • Απειλούν το Αιγαίο με εκατομμύρια τόνους απόβλητων υδραργύρου, σε βάρος της υγείας μας!
  • Καταστρέφουν αρχέγονα δάση και ρυπαίνουν όλο το περιβάλλοντα χώρο και τη διατροφική αλυσίδα!

Συγκέντρωση αντίστασης στα Προπύλαια στην Αθήνα την Πέμπτη 16 Απριλίου στις 6 το απόγευμα

Η «επένδυση» της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική συνιστά ένα οικονομικό, κοινωνικό και οικολογικό έγκλημα, που επιβάλλεται στους κατοίκους με βίαιη καταστολή.

Η «επένδυση» δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί όχι μόνο για λόγους περιβαλλοντικούς και καταστροφής των ήπιων σημερινών παραγωγικών δραστηριοτήτων αλλά και γιατί δεν έχει κανένα οικονομικό όφελος αντίθετα υποθηκεύει το παραγωγικό μέλλον της περιοχής. Η ισχυρή τοπική παραγωγική βάση που στηρίζεται στην αγροτική οικονομία, αλιεία και τουρισμό καταστρέφεται ενώ η ρύπανση που θα προκληθεί θα δημιουργήσει χρόνιες βλάβες στο περιβάλλον, τη διατροφική αλυσίδα και την υγεία των κατοίκων.

ChalkidikiΗ «επένδυση» έχει ήδη δημιουργήσει μη αναστρέψιμες βλάβες στην περιοχή και πρόκειται, αν προχωρήσει, να καταστρέψει το υψηλής οικολογικής και αισθητικής αξίας φυσικό περιβάλλον, να διαλύσει την τοπική οικονομία που στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή, την αλιεία και τον τουρισμό, να ρυπάνει την ατμόσφαιρα, τη γη και τη διατροφική αλυσίδα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των κατοίκων.

Στη Χαλκιδική έχει δημιουργηθεί μέσα από την τοπική κοινωνία ένα εμβληματικό, μαζικό και μαχητικό, κίνημα που εναντιώνεται στη λειτουργία των Μεταλλείων Χρυσού και στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» (95% η Καναδική εταιρεία Eldorado Gold και 5% η εταιρεία Άκτωρ), η οποία σήμερα εντείνει την καταστροφική δραστηριότητά της επιδιώκοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα.  Στη Χαλκιδική συντελείται ένα ταυτόχρονα οικολογικό, κοινωνικό, οικονομικό έγκλημα που επιχειρείται να επιβληθεί στους αγωνιζόμενους κατοίκους μέσα από άγριες επιθέσεις των μηχανισμών καταστολής (αστυνομία, δικαιοσύνη).

ChalkidikiΤα φερόμενα ως οικονομικά οφέλη από την «επένδυση» της «Ελληνικός Χρυσός» είναι απλώς ανύπαρκτα, καθώς η εταιρεία δεν είχε καταβάλει στο ελληνικό δημόσιο ούτε καν τα 11 εκατ. € για τη μεταβίβαση των λατομείων ενώ φοροδιαφεύγει 1,7 εκατ. €, σύμφωνα με την καταγγελία του ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι βαριές και ανθυγιεινές θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα καταστρέψουν χιλιάδες σημερινές θέσεις εργασίας και θα υποθηκεύσουν το μέλλον συμβατών με τον άνθρωπο και τη φύση παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής είναι υποδειγματικό γιατί στηρίζεται στις αρχές της λαϊκής συμμετοχής και της άμεσης δημοκρατίας, προβάλλει ένα παραγωγικό πρότυπο συμβατό με την προστασία του περιβάλλοντος και τη γενική κοινωνική ωφέλεια, επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστη μαχητικότητα στην επίτευξη των στόχων του.

Η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει με σαφήνεια και να σταματήσει τα σχέδια της «Ελληνικός Χρυσός», που σήμερα εντείνει τη δραστηριότητά της επιδιώκοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Οι Αγωνιζόμενοι Κάτοικοι Της Χαλκιδικής Δεν Είναι Μόνοι!

Είμαστε κι εμείς μαζί τους!

Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής πρέπει να νικήσουν όχι μόνο για να σώσουν τη γη τους και να διαφυλάξουν την ελευθερία τους αλλά και για να πολλαπλασιαστεί το παράδειγμά τους στους αγώνες του μέλλοντος.

Κινητοποίηση στην Αθήνα, την Πέμπτη 16/4/2015.

ChalkidikiΤην ερχόμενη Πέμπτη, 16/4/15 διοργανώνεται από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττική) συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής στα Προπύλαια στην Αθήνα στις 6 το απόγευμα. Λίγες μέρες μετά την προκλητική αντισυγκέντρωση των εργαζομένων της Eldorado Gold στο Χοντρό Δέντρο, με τις πλάτες της εταιρείας και με την κάλυψη της αστυνομίας, αισθανόμαστε την ανάγκη να δηλώσουμε δυναμικά την αλληλεγγύη μας στους πολίτες της Χαλκιδικής και να δείξουμε, στην πράξη, ότι ένα πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης και υποστήριξης εξακολουθεί να είναι παρόν και θα συνεχίσει να είναι, όσο διαρκεί αυτός ο αγώνας.

Παράλληλα και σε άλλο χώρο η Eldorado Gold διοργανώνει "συγκέντρωση διαμαρτυρίας", σκηνοθετημένη και χρηματοδοτημένη από την ίδια με κάθοδο στην Αθήνα του, εξαρτημένου απ’ αυτήν, «στρατού» των εργαζομένων της. Σε μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα συμπάθειας «στους σκληρά εργαζόμενους μεταλλωρύχους». Η διοίκηση της εταιρείας δε διστάζει έτσι να στήσει τεχνητό "κλίμα εμφυλίου" μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, για να διατηρήσει και να διευρύνει τα κέρδη της σε βάρος όλων.

Καλούμε την κυβέρνηση να λύσει τον γόρδιο δεσμό σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Να σταματήσει τώρα η «επένδυση», να παύσουν οι διώξεις των αγωνιστών και η καταστολή, να προχωρήσει η αποκατάσταση των περιοχών που έχουν πληγεί, να δοθεί η δυνατότητα στο κίνημα να σχεδιάσει το μέλλον της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής με ήπιες και επωφελείς οικονομικά δραστηριότητες και με τη μεγαλύτερη δυνατή λαϊκή συμμετοχή.

Κυκλοφορεί κείμενο συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών συμπαράστασης στον αγώνα των κατοίκων:

https://secure.avaaz.org/el/petition/Elliniki_Kyvernisi_Sti_Halkidiki_ehei_dimioyrgithei_mesa_apo_tin_topiki_koinonia_ena_emvlimatik/?tlfhHab