Βόμβα στην αγορά: Ελληνικό γιαούρτι με ξένο γάλα!

3Την “Kερκόπορτα” για την άλωση της ελληνικής αγοράς γάλακτος από το ξένο γάλα εκτιμάται ότι ανοίγει η υπουργική απόφαση που αποσυνδέει το νωπό γάλα από την παρασκευή γιαουρτιού στο όνομα της προσαρμογής με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν φόβους πως το σχέδιο των αλλαγών στο άρθρο 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, το οποίο έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν θα οδηγήσει σε αθρόες εισαγωγές φθηνών προϊόντων γάλακτος, αφού πλέον δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιείται νωπό γάλα για την παρασκευή του γιαουρτιού. Μάλιστα, κάποιοι εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή δεν αποκλείει ακόμη και τη χρήση σκόνης γάλακτος για την παρασκευή του γιαουρτιού, εξέλιξη εξαιρετική αρνητική για το μέλλον των Ελλήνων παραγωγών γάλακτος, οι οποίοι δίνουν μάχη για να επιβιώσουν και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.

Πολλές γαλακτοβιομηχανίες, υπό το βάρος της κρίσης και της ανάγκης για μείωση του κόστους είναι πολύ πιθανόν να περιορίσουν τις ποσότητες του γάλακτος που προμηθεύονται από την εσωτερική αγορά και να στραφούν στις εισαγωγές, αφού το κόστος είναι πολύ μικρότερο. Υπολογίζεται πως σήμερα η τιμή παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 0,40 ευρώ το λίτρο όταν το εισαγόμενο από την Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 0,25 ευρώ και 0,30 ευρώ το λίτρο.

Υπενθυμίζεται ότι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με την απαλοιφή του όρου «νωπό γάλα» για την παρασκευή του ελληνικού γιαουρτιού, αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη ανατροπή στην εγχώρια αγορά, μετά την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 ημέρες.

Οι ξένοι εποφθαλμιούν το Greek Yogurt

Όλα αυτά έρχονται τη στιγμή, που το ελληνικό γιαούρτι, κυρίως το στραγγιστό, αποτελεί την νέα παγκόσμια τάση στον χώρο των γαλακτοκομικών, και όλοι οι μεγάλες πολυεθνικές τροφίμων και όχι μόνο, θέλουν να οικειοποιηθούν τον όρο Greek Yogurt. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τσέχοι έχουν υποβάλλει στην Κομισιόν σχέδιο, με το οποίο διεκδικούν να παρασκευάζουν γαλακτοκομικά προϊόντα κάνοντας χρήση του όρου «ελληνικό γιαούρτι». Υπενθυμίζεται ότι η ΦΑΓΕ, πριν από δυο χρόνια έδωσε σκληρή δικαστική μάχη επί βρετανικού εδάφους με τον Τούρκο ανταγωνιστή της, Hamdi Ulukaya, για την υπόθεση του Greek Yoghurt, πετυχαίνοντας μια τεράστια νίκη για την ελληνική πλευρά. το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου απεφάνθη οριστικά και αμετάκλητα ότι προκειμένου να πωληθεί γιαούρτι ως Greek Yoghurt στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να παρασκευάζεται σύμφωνα με μια διαδικασία στράγγισης που αφαιρεί τον υδαρή ορό γάλακτος, να μην περιέχει πρόσθετα ή συντηρητικά, και να παρασκευάζεται στην Ελλάδα.

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με την αγορά του γιαουρτιού, από το ΥπΑΑΤ δόθηκαν οι εξής διευκρινίσεις:

  • Η τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών όσον αφορά στο εμπορικό πρότυπο για το γιαούρτι ήταν υποχρέωση στο πλαίσιο των μνημονίων από το 2013 με βάση τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και υλοποιήθηκε ως «προαπαιτούμενο» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με τους δανειστές της. Το σχετικό σχέδιο ΚΥΑ δεν μπορεί να εκδοθεί σε ΦΕΚ πριν το τέλος της διαβούλευσης στο επίπεδο της Ε.Ε. που λήγει στις 19 Μαΐου 2016.
  • Η σύσταση της εργαλειοθήκης αφορά στη χρήση της πρώτης ύλης για την παρασκευή γιαουρτιών ώστε εκτός από νωπό γάλα (που ούτως ή άλλως θερμαίνεται για την πήξη του γάλακτος) να περιλαμβάνει και άλλα είδη γάλακτος όπως θερμικά επεξεργασμένο ή συμπυκνωμένο, όπως ήδη χρησιμοποιούνται εδώ και 25 χρόνια στην ελληνική αγορά, με τη διαφορά ότι κυκλοφορούσαν ως επιδόρπια γιαούρτης.
  • Τώρα πλέον θα απαγορεύεται η χρήση σκόνης γάλακτος και θα επιτρέπεται, για τεχνικούς και μόνο λόγους, που συνδέονται με την εποχικότητα του γάλακτος, μία προσθήκη πρωτεϊνών γάλακτος με τη βασική διαφορά ότι πλέον αυτή την πληροφορία για το είδος του γάλακτος να αναγράφεται με ευκρινή και ευανάγνωστο τρόπο στη συσκευασία ώστε να την πληροφορείται ο καταναλωτής και να κάνει συνειδητά τις επιλογές του.
  • Το παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα θα παράγεται αποκλειστικά από νωπό ή παστεριωμένο γάλα που δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύνθεσης.
  • Η επικαιροποίηση της νομοθεσίας με ξεκάθαρους πλέον κανόνες εμπορίας δίχως παρεκκλίσεις, αστερίσκους και ειδικές άδειες, που κυριαρχούσαν στην αγορά κατά το παρελθόν, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά θα συμβάλλουν στη διαφάνεια της αγοράς και την πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή. Ο καταναλωτής πλέον θα γνωρίζει και θα μπορεί να επιλέξει το προϊόν που επιθυμεί να καταναλώσει μέσα από την υποχρεωτική επισήμανση του είδους του γάλακτος. Ο καταναλωτής θα γνωρίζει και θα μπορεί να επιλέγει το προϊόν που θα είναι αποκλειστικά από νωπό γάλα.
  • Επιμένουμε στις συζητήσεις για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που γίνονται στο πλαίσιο των Συμβουλίων Υπουργών Γεωργίας στην υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος.
  • Σχετικά με το σχέδιο νομοθετήματος της Τσεχίας, η χώρας μας έχει ήδη αντιδράσει έντονα και εκφράσει αιτιολογημένη διαφωνία η οποία έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα Κράτη Μέλη και παρακολουθεί το θέμα στενά.

 

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ