Στα σκουπίδια 88 τόνοι τροφίμων κάθε χρόνο

1Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τα τρόφιμα που παράγονται κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν καταναλώνονται, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στα σκουπίδια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 20% των τροφίμων (που υπολογίζεται σε 88 τόνους) δεν καταναλώνεται ποτέ και καταλήγει στους κάδους απορριμμάτων, με το κόστος της σπατάλης τροφίμων να φτάνει τα 143 δισ. ευρώ ετησίως.

Η Ε.Ε. υπογραμμίζει ότι τα τρόφιμα σπαταλώνται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων: από τις φάρμες ως την επεξεργασία και την παραγωγή τους και από τα καταστήματα ως τα εστιατόρια και τα νοικοκυριά. «Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα σύγχρονα περιβαλλοντικά και οικονομικοκοινωνικά προβλήματα», τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη στιγμή που πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν σταθερή πρόσβαση σε τροφή.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας, περίπου το 1/3 όλων των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως πετιέται. Εκτιμάται, δε, ότι ο όγκος των πεταμένων τροφών απαιτεί καλλιεργήσιμη έκταση στο μέγεθος της Κίνας και ευθύνεται για περίπου το 8% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η Επιτροπή τονίζει ότι θα πρέπει να διευκολυνθεί η ανάκτηση και αναδιανομή των πλεονασμάτων τροφίμων έτσι ώστε ασφαλή και βρώσιμα τρόφιμα να μπορούν να φτάσουν σ' εκείνους που τα έχουν ανάγκη. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή προτείνει μια νέα νομοθεσία με στόχο την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, η οποία θα ζητά από τα κράτη μέλη να παρακολουθούν τα επίπεδα των αποβλήτων τροφίμων σε κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού τους και να υποβάλουν έκθεση με σκοπό τη διευκόλυνση ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ φορέων για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Επίσης, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, η πλειονότητα των καταναλωτών στην ΕΕ (58%, έναντι 71% στην Ελλάδα), δηλώνουν ότι πάντα κοιτούν την ημερομηνία που αναγράφεται στα τρόφιμα («ανάλωση έως» και «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από») όταν ψωνίζουν ή όταν προετοιμάζουν τα γεύματα. Ωστόσο, λιγότερο από ένας στους δύο καταναλωτές κατανοούν το νόημά της ετικέτας στα τρόφιμα, με την Επιτροπή να θεωρεί ότι το 15-33% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια οφείλεται στο ότι οι καταναλωτές δεν ερμηνεύουν σωστά την ημερομηνία που αναγράφεται στα τρόφιμα.

 

Πηγή: Enallaktikos.gr