ΕΡΕΥΝΑ ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΕΕ σημαντικές διαφορές στην σύνθεσή τους σε δείγματα τροφίμων

trofimaΑνησυχία για τα διπλά standards σε δείγματα τροφίμων στην ΕΕ

Τουλάχιστον έκπληξη προκαλούν τα αποτελέσματα από την ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε σε 1.400 προϊόντα σε 19 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η έρευνα αποκάλυψε ότι ένα στα δέκα επώνυμα προϊόντα τροφίμων που αναλύθηκαν, παρουσίασαν σημαντικές διαφορές ως προς τη σύνθεσή τους, παρά το γεγονός ότι η επισήμανση στο μπροστινό και το πίσω μέρος της συσκευασίας ήταν πανομοιότυπη.

Η έκθεση εντόπισε διαφορές στη θρεπτική σύνθεση ή/και στα συστατικά, χωρίς ωστόσο να συνδέονται με συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων υποχρέωσε την Κομισιόν να ξεκινήσει ένα νέο γύρο υποβολής προτάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 1,26 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος των οργανώσεων υπέρ του καταναλωτή και να εντοπίζονται οι παραπλανητικές πρακτικές από την πλευρά των εταιρειών.

Από τη μεριά της, η αρμόδια επίτροπος, Vera Jourová εξέφρασε την ανησυχία της, λέγοντας ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν πρόκειται να επιτρέψει τέτοιου είδους φαινόμενα, που εξαπατούν τους καταναλωτές. "Δε θα υπάρξουν διπλά standards στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά", ξεκαθάρισε η επίτροπος.