Ξεσαλώσανε οι τράπεζες με τις πλάτες της τρόικας!

trapezes

Οι τράπεζες απαιτούν και ... έξοδα καθυστέρησης, πάνω από τους τόκους υπερημέριας!

"Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται" και "στην αναμπουμπούλα πάντα ο λύκος χαίρεται". όποια από τις δύο παροιμίες κι αν διαλέξει κανείς θα κατανοήσει τι σκέφτονται οι τράπεζες στην περίοδο κυριαρχίας της τρόικας. Άρχισαν να επιβάλλουν αυθαίρετα έξτρα χρεώσεις σε πελάτες που καθυστερούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων ή των πιστωτικών καρτών τους!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ" Τα χαράτσια των τραπεζών φτάνουν ώς και τα 120 ευρώ το μήνα ανά δανειολήπτη, ενώ είναι επιπλέον των τόκων υπερημερίας με τους οποίους νομίμως χρεώνονται οι δανειολήπτες, που καθυστερούν να πληρώσουν.

Από την αυτεπάγγελτη έρευνα που διενήργησε ο Συνήγορος του Καταναλωτή διαπιστώθηκε ότι αρκετές τράπεζες επιβαρύνουν πλέον τους δανειολήπτες ή τους κατόχους πιστωτικών καρτών, εκτός από τους νόμιμους τόκους υπερημερίας, και με μηνιαίες χρεώσεις οι οποίες εμφανίζονται ως «έξοδα καθυστέρησης».

Οι χρεώσεις αυτές επιβάλλονται είτε ως σταθερό ποσό επιβάρυνσης ανά μήνα, είτε βαίνουν αυξανόμενες σε συνάρτηση με το πόσο καθυστερεί η αποπληρωμή των δόσεων. Αφορούν δε όλα τα είδη πιστώσεων (στεγαστικό δάνειο, καταναλωτικό, επιχειρηματικό, αλληλόχρεος λογαριασμός, πιστωτική κάρτα).

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι επιπλέον χρεώσεις επιβλήθηκαν μεταγενέστερα σε ενεργές συμβάσεις δανείων, συνιστώντας μονομερή τροποποίηση των όρων της σύμβασης.

trapezesΤο φαινόμενο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και δεδομένης της σοβαρότητάς του ο Συνήγορος του Καταναλωτή Ευάγγελος Ζερβέας κάλεσε χθες την Επιτροπή Ανταγωνισμού να παρέμβει ώστε να διερευνήσει αν οι τράπεζες δρουν εναρμονισμένα, ενώ ζήτησε από την Τράπεζα της Ελλάδος να επιβάλει κυρώσεις και από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να παρέμβει ώστε να επιστραφούν στους καταναλωτές τα χρήματα που τους παρακρατήθηκαν. Δηλαδή ζήτησαν από τους λύκους να παρέμβουν υπέρ των προβάτων! Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει ξεκινήσει... έλεγχο ώστε να επιβάλει πρόστιμα.

Και οι τράπεζες το χαβά τους...

Είναι ενδεικτικό το περιεχόμενο επιστολής που έχει στείλει ελληνική τράπεζα στους πελάτες της και με την οποία τους καλεί να περάσουν από τα υποκαταστήματά της για να «λάβουν αντίγραφο του σχετικού παραρτήματος, το οποίο αποτελεί πλέον ενιαίο κείμενο με τη Σύμβασή τους», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Στην ίδια ενημερωτική επιστολή η τράπεζα δικαιολογεί την επιπλέον χρέωση που θα επιβάλει μετά 7 ημέρες καθυστέρησης (κυμαίνεται μηνιαίως από 8 ευρώ για καταναλωτικό δάνειο μέχρι 120 ευρώ για ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό), με το επιχείρημα ότι «η αύξηση του αριθμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παρακολούθησης και διαχείρισης» των δανείων.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή διαπίστωσε ότι οι όροι με τους οποίους επιβάλλονται «έξοδα καθυστέρησης» σε υπερήμερους οφειλέτες, πλέον των τόκων υπερημερίας που τους καταλογίζονται, είναι καταχρηστικοί γιατί παραβιάζουν την αρχή της διαφάνειας και διαταράσσουν την ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συμβαλλομένων εις βάρος των καταναλωτών.

Οι τράπεζες γίνονται αδικαιολόγητα πλουσιότερες σε βάρος των καταναλωτών

Οι σχετικές χρεώσεις που εισπράττονται από τις ελληνικές τράπεζες που ακολουθούν την ανωτέρω πρακτική επιβάλλονται καταχρηστικά κατά παράβαση του Ν. 2251/1994 περί προστασίας των καταναλωτών και των αρχών της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών. Επιπλέον θεωρεί ότι με την εν λόγω παράνομη συμπεριφορά οι τράπεζες γίνονται αδικαιολόγητα πλουσιότερες εις βάρος της περιουσίας των καταναλωτών-δανειοληπτών κατά τα αντίστοιχα ποσά εξόδων".

Δείτε επίσης και το:

Πως γίνονται από τις τράπεζες οι μεγάλες «αρπαχτές» στα εισοδήματα των καταναλωτών! 

http://www.biozo.gr/node/455


Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=288440